Slovenija

Iskra Sistemi grozijo s tožbo

STA / S.R.
27. 3. 2013, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prvi mož družbe Iskra Dušan Šešok je za STA v odzivu na poročilo Komisije za preprečevanje korupcije v zvezi z ugotovljeno korupcijo v zadevi javno-zasebnega partnerstva z Mestno občino Maribor dejal, da nimajo nič ne s protikorupcijsko komisijo, niti z računskim sodiščem.

Iskra Sistemi

Ob tem je dodal, da so Iskra Sistemi dan po volitvah sami prekinili pogodbo. Kot je dejal Šešok, je Mestna občina Maribor (MOM) v fazi priprave domnevno sporne pogodbe imela pravno pomoč in mnenje Inštituta za javno-zasebno partnerstvo. Mnogi so si ogledali pogodbo, ki je bila takrat po Šešokovih besedah sprejemljiva za vse, dokler to ni postal politični problem.

"Ljudje pač želijo svoje in tako jih še vedno okoli 1500 dnevno krši cestnoprometna pravila, nekateri se skozi Maribor še vedno vozijo 100 kilometrov na uro tam, kjer je omejitev 50. Samo februarja smo evidentirali 140 takih primerov," je dejal prvi mož Iskre.

Ob tem je spomnil, da je mestni svet MOM podžupana Milana Mikla zadolžil, da se z njimi dogovori, a se niso dogovorili ničesar, čeprav naj bi Iskra dala "zelo minimalno in korektno ponudbo v višini sedmih milijonov evrov", da zaključijo skupni projekt. Nato so po njegovih besedah bile volitve, odzivov po njih pa nobenih.

Dan po volitvah so iz Iskre obvestili MOM, da odstopajo od pogodbe po krivdi javnega partnerja, ki se pogodbe ni držal. Zdaj sledi enomesečni odpovedni rok, ki se bo iztekel 18. aprila, po tistem pa, če se ne bodo dogovorili, bo Iskra vložila tožbo za vložena sredstva v višini sedem milijonov evrov, ob tem pa še za odškodnino zaradi prekinitve pogodbe po krivdi občine.

Ta je po Šešokovih besedah v pogodbi jasno definirana. Gre za 70 odstotkov povprečno mesečo pobranih kazni pomnoženo s 120 meseci, glede na to, da gre za desetletno pogodbo. O konkretni številki ni želel govoriti, je pa zagotovil, da je ta zelo visoka.

Kot je še dodal, je imel MOM vso možnost, da se z njimi dogovori po za njih zelo primerni ceni, sami pa, da so imeli celo neko razumevanje za nastale razmere. Sicer pa Šešok z novim županom še ni stopil v stik, saj pričakuje, da če je nekdo njim dolžen sedem milijonov evrov in pogodbe ne izvaja, da ga bo ta tudi poklical.

Komisija za preprečevanje korupcije je v omenjeni zadevi v danes objavljenem poročilu glede spornih radarjev ugotovila, da so odgovorne osebe občine ravnale v nasprotju z določbami zakona o javnem naročanju in zakona o javno-zasebnem partnerstvu in pri tem izpolnile znake korupcije. Komisija bo, kot je zapisala, v sodelovanju z državnim pravobranilstvom nadaljevala s postopki za uveljavitev ničnosti omenjenega pogodbenega razmerja.

Mariborska občina je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri naj bi podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu. Pri tem naj bi se del sredstev od kazni kršiteljev, ki bi jih ujeli z novimi radarji, stekal na njegov račun.