Svet

Velika Britanija bo omejila ugodnosti za priseljence

STA / J.P.
25. 3. 2013, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Velika Britanija bo omejila ugodnosti za priseljence, je danes napovedal britanski premier David Cameron.

Wikipedia
David Cameron

Po njegovih besedah ljudje, ki pridejo na Otok, ne morejo več pričakovati "ugodnosti v zameno za nič" ter da dostop do ugodnosti ni samodejna pravica in si jo "morajo priseljenci zaslužiti".

Cameron je v današnjem govoru v mestu Ipswich dejal, da bodo priseljenci izgubili dodatek za iskalce zaposlitve po šestih mesecih, če ne bodo mogli dokazati, da imajo "resnično priložnost" za zaposlitev. Prav tako bodo pravico do neprofitnih stanovanj pridobili šele, ko bodo v državi prebivali najmanj dve leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Priseljenci iz držav Evropske gospodarske skupnosti - članic EU ter Islandije, Liechtensteina in Norveške - imajo pravico do 71 funtov (okoli 85 evrov) na teden za brezposelnost, dokler iščejo delo.

Vlada bo tudi vložila več prizadevanj v pridobitev vračila sredstev za zdravstveno oskrbo priseljencev iz omenjenega območja od njihovih izvornih držav, saj naj bi ti stroški znašali med 10 in 20 milijonov funtov na leto.

Poleg tega pa bodo neevropski priseljenci morebiti soočeni s plačili za zdravstveno oskrbo, ki je bila doslej sicer univerzalna pravica v Veliki Britaniji. S tem želi vlada po besedah Camerona preprečiti "zdravstveni turizem". Neevropejci bodo morebiti morali dokazati, da imajo zdravstveno zavarovanje, preden bodo deležni zdravstvene nege.

Britanska vlada pa bo še povečala pritiske na ilegalno priseljevanje ter bo v okviru tega podvojila kazni za podjetja, ki zaposlujejo ilegalne priseljence. Najvišja kazen za tovrstno zaposlovanje bo tako znašala 20.000 funtov oziroma približno 23.500 evrov.

Med letoma 1997 in 2009 je sicer selitveni prirast v Veliki Britaniji znašal 2,2 milijona ljudi, kar je dvakrat več kot je prebivalcev Birminghama, drugega največjega britanskega mesta, je še dejal Cameron.

Na Otoku so sicer vse tri glavne stranke poostrile svoja stališča do priseljevanja, saj so javnomnenjske raziskave pokazale, da je to ena od večjih skrbi volivcev v času pred volitvami leta 2015.

Do napovedi prihaja sicer približno leto dni, preden bo potekla evropska omejitev zaposlovanja državljanov Romunije in Bolgarije, od koder pričakujejo množičen priliv priseljencev v Veliko Britanijo.