Slovenija

Težave zaradi vozil z letnimi pnevmatikami

STA / S.R.
25. 3. 2013, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski policisti so danes med 6. in 14. uro obravnavali skupaj 111 prometnih nesreč. Težave v prometu nastajajo tudi zaradi nekaterih vozil z letnimi pnevmatikami.

Na prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da je v takšnih vremenskih in voznih razmerah ponovno obvezna zimska oprema.

Na policiji so za STA pojasnili, da je ena od 111 prometnih nesreč, kolikor so jih danes obravnavali policisti, končala s hudo telesno poškodbo, v 13 nesrečah so udeleženci utrpeli lahke telesne poškodbe, 97 prometnih nesreč se je končalo z materialno škodo na udeleženih vozilih in objektih.

Težave v prometu med drugim povzročajo tudi tisti vozniki, ki so na svojih avtomobilih že zamenjali zimske pnevmatike v letne. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca, v zimskih razmerah pa tudi zunaj tega obdobja.

Več težav v prometu so zaradi voznikov z letnimi pnevmatikami med drugim beležili Celjskem in Koroškem. Vodja celjske zimske službe Jure Stermecki je za STA dejal, naj se vozniki brez ustrezne zimske opreme ne odpravljajo na pot. Tekom dneva je bilo več zdrsov osebnih in tovornih vozil, vendar je zimska služba sproti rešila te zdrse.

Stermecki je dejal, da je količina zapadlega snega na Celjskem in Koroškem nizka, saj je zapadlo le od tri do pet centimetrov snega, le na območju Lesičnega je zapadlo 10 centimetrov snega. Problem je po besedah Stermeckega v nizkih temperaturah, ki se gibljejo nekaj stopinj pod ničlo. Vse ceste so že posute, če bo zapadlo več kot 10 centimetrov snega, pa jih bodo cestarji tudi splužili.

Sneženje je sicer napovedano do sredine tedna. Na prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da na Primorskem piha močnejša burja in lahko pada tudi leden dež ali sodra, na izpostavljenih odsekih cest je zato lahko tudi poledica.

Gost promet z zastoji je na primorski avtocesti med počivališčem Studenec, priključkom Razdrto v smeri Kopra ter pred cestninsko postajo Log v smeri Kopra ter na izvozu Brezovica iz smeri Ljubljane.

Ob tem navajajo, da je obvezna zimska oprema na celotnem območju Ajdovščine. Na cestah Črni vrh-Col-Ajdovščina, Col-Predmeja, Col-Podkraj pa so obvezne verige.

Zaradi izrednih zimskih razmer izločajo tovorna vozila, težja od 7,5 ton, na pomurski avtocesti na prehodu Pince in na hitri cesti na prehodu Dolga vas iz smeri Madžarske, na štajerski avtocesti med priključkom Domžale in priključkom Lukovica v smeri Ljubljane na odstavni pas, na primorski avtocesti pri Brezovici in pred cestninsko postajo Log v smeri Primorske ter na počivališčih Povir in Ravne v smeri Ljubljane ter na cesti Novo mesto-Metlika.

Prav tako poteka izločanje tovornih vozil, težjih od 7,5 ton, na hitri cesti Razdrto-Vrtojba pred cestninsko postajo Bazara v smeri Razdrtega, na ljubljanski južni obvoznici na počivališču Barje ter na severni obvoznici pri priključku Ljubljana-sever. Na mejnem prehodu Gruškovje, Zavrč in Središče ob Dravi je za ta vozila prepoved zaradi zimskih razmer na Hrvaškem.

Na primorski avtocesti je zastoj tovornih vozil med priključkom Sežana-vzhod in prehodom Fernetiči v smeri Fernetiči zaradi prepovedi vstopa tovornih vozil v Italijo.

Zaradi burje v Vipavski dolini velja prepoved na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo za vsa vozila s ponjavami in hladilnike ter na regionalni cesti Podnanos-Ajdovščina za vsa vozila s ponjavami, hladilnike in avtobuse (III. stopnja).

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike zaradi snega na cestišču je na cestah Ajdovščina-Col-Godovič, Idrija-Godovič in Podnanos-Razdrto ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Zaradi snežnih razmer so zaprte ceste Krnica-Radovna in cesta čez prelaz Vršič.

V Italiji je avtocesta RA13 Sistiana-Fernetiči-Padriciano zaprta za vsa vozila vsaj do torka opoldne zaradi slabih razmer na cesti.