Svet

Odškodnine zaradi izgube Facebookovih delnic

STA / S.R.
25. 3. 2013, 16.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borze je danes potrdila predlog ameriške borze Nasdaq o izplačilu 62 milijonov dolarjev odškodnine.

Reuters

Prejeli jo bodo borzni posredniki, ki so zaradi tehničnih težav v okviru prve javne ponudbe delnic ameriške družbe Facebook maja lani zabeležili velike izgube, poročajo tuje tiskovne agencije.

Težko pričakovana prva javna ponudba delnic Facebooka, poznana pod okrajšavo IPO, je potekala 18. maja lani. Zaradi tehničnih težav se je trgovanje z delnicami, ki so v izhodišču stale 38 dolarjev, začelo s polurno zamudo.

Vlagatelji niso takoj dobili potrdil, da so bile njihove transakcije izvršene, zato tudi niso mogli prodajati delnic, s čimer bi omejili izgube, ker niso vedeli, koliko delnic sploh imajo v lasti.

Predlogu borze Nasdaq o izplačilu odškodnine sta nasprotovali banki Citigroup in UBS, saj da je izguba presegla 62 milijonov dolarjev. Čeprav se je tudi ameriška komisija za vrednostne papirje in borze strinjala, da ta znesek ne bo pokril celotne izgube, je ocenila, da je to več, kot bi sicer lahko dobili.

Tiskovni predstavnik Citigroupa Scott Helfman poravnave ni želel komentirati, prav tako ne tiskovna predstavnica UBS Megan Stinson.