Svet

Prepovedi napadalnega orožja ne bo

STA / S.R.
20. 3. 2013, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja večine v ameriškem senatu demokrat Harry Reid je v torek sporočil, da prepoved polavtomatskega oziroma napadalnega orožja ne bo del celovite orožarske zakonodaje.

Reuters
Zakona o prepovedi napadalnega orožja ne bo

Slednjo senatni demokrati pripravljajo kot odgovor na pokol 20 predšolskih otrok decembra lani v zvezni državi Connecticut. Reidova odločitev je le potrditev realnega stanja in pomeni veliko zmago za orožarski lobi ter odmeven poraz za predlagateljico prepovedi senatorko Dianne Feinstein in predsednika ZDA Baracka Obamo.

"Poskušala sem vse, kar je bilo možno, vendar ni bilo dovolj. Orožarski lobi je v tem mestu pač premočan," je povedala demokratska senatorka iz Kalifornije.

Senatni odbor za pravosodje je sicer pred dnevi z demokratskimi glasovi potrdil prepoved tovrstnega orožja, vendar je Reid dejal, da ne bo rinil z glavo skozi zid. Pojasnil je, da bi v najboljšem primeru v 100-članskem senatu zbral največ 40 glasov za prepoved.

Republikanci bodo zahtevali večino 60 glasov za prekinitev razprave in glasovanje o zakonodaji, ki sicer tudi s prepovedjo polavtomatskega oziroma napadalnega orožja ne bi bistveno prispevala k odpravi problema množičnih pokolov. Prepoved namreč ne bi zajemala orožja, ki je že v prodaji oziroma v lasti Američanov, ampak le nove proizvode.

Predlog o prepovedi bo sicer dan na glasovanje kot amandma k zakonodaji in bo zanesljivo propadel. Poleg 45 republikancev mu nasprotuje tudi nekaj demokratov, ki trepetajo pred napadi orožarskega lobija na naslednjih volitvah.

Demokrati se bodo posvetili boju za potrditev drugih določil, kot je obvezno preverjanje kriminalne preteklosti vseh kupcev orožja tudi na orožarskih sejmih. Orožarski lobi nasprotuje tudi temu.

Predlog zakonodaje predvideva veliko novih ukrepov, ki pa se problema množičnih pokolov lotevajo le obrobno. Med njimi so višje kazni za nezakonito trgovino z orožjem, kar je skoraj nepotrebno, saj je do orožja mogoče zlahka priti na zakonit način.

Najodmevnejše množične pokole so v ZDA izvedli morilci, ki so orožje kupili legalno. Kljub morijam Washington torej ni sposoben ukrepati in zagovornikom večjega nadzora nad orožjem ostajajo na voljo lokalne skupnosti in nekatere zvezne države.

Nasprotniki orožja so tako dosegli pomembno zmago v državi Kolorado. Demokratski guverner John Hickenlooper bo danes v Aurori, kjer se je lani na premieri filma o Batmanu zgodil množični pokol, podpisal dva zakona, ki jima je orožarski lobi odločno nasprotoval.

Gre za obvezno preverjanje kriminalne preteklosti vseh kupcev orožja in povsod. Prav tako bodo omejili nabojnike na največ 15 nabojev. Slednji ukrep je na prvi pogled zelo šibak, vendar gre za državo na zahodu ZDA, kjer ima praktično skoraj vsako gospodinjstvo kakšen kos orožja.