Slovenija

Slovenci v znanju prve pomoči boljši od Evropejcev

STA / R. S.
20. 3. 2013, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na evropski ravni dve tretjini voznikov želi pomagati ob nesrečah in nuditi prvo pomoč, toda samo 17,8 odstotka jih natančno ve, kaj morajo storiti, če prvi pridejo na kraj nesreče.

Reuters

Slovenski vozniki so zadržani pri ocenjevanju svoje sposobnosti nudenja prve pomoči, a njihovo znanje je boljše od evropskega povprečja, kaže anketa AMZS in RKS. Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) in Rdeči križ Slovenije (RKS) sta danes predstavila rezultate skupne akcije v okviru konzorcija Eurotest, ki združuje evropske avtomobilske klube, tudi AMZS. Klubi so ob pomoči nacionalnih organizacij rdečega križa izvedli posebno preverjanje znanja voznikov o prvi pomoči.Raziskava je zajela 14 evropskih držav, in sicer Avstrijo, Belgijo, Češko, Dansko, Finsko, Francijo, Hrvaško, Italijo, Nemčijo, Portugalsko, Srbijo, Španijo, Švico in Slovenijo. V njej pa je sodelovalo 2800 evropskih voznikov vseh starosti oziroma po 200 iz vsake države.

Slovenski vozniki so pri nudenju prve pomoči zelo zadržani, bistveno bolj kot evropski vozniki, je na novinarski konferenci poudaril France Kmetič iz AMZS. Po njegovih besedah je med našimi vozniki le 47 odstotkov odgovorilo, da si upajo nuditi prvo pomoč, kar je najmanj med vsemi anketiranimi državami. A če so slovenski vozniki zadržani pri ocenjevanju svoje sposobnosti za nudenje prve pomoči, je njihovo znanje po Kmetičevih besedah povsem na evropski ravni, kar 17 odstotkov jih je natančno vedelo, kaj morajo storiti in so to tudi dokazali na praktičnem preverjanju. Še boljši so bili naši vozniki pri postopkih oživljanja nezavestnega poškodovanca, saj so se izkazali bolje od evropskega povprečja tako pri teoretičnem kot praktičnem znanju, in zasedli peto mesto. Boljši od evropskih kolegov so tudi pri znanju nudenja prve pomoči ob močnih krvavitvah.