Slovenija

16 let zapora za umor

STA / R. S.
20. 3. 2013, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborsko okrožno sodišče je v torek 28-letnemu Sebastijanu Štruclu izreklo 16 let zapora za lanski umor pet let starejše partnerke.

Reuters

Do umora Petre Borko, ki so jo pozneje našli v reki Dravi, je prišlo 17. junija lani, Štrucl pa naj bi ga po mnenju psihiatrov storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Kot je izhajalo iz obtožnice, je osemindvajsetletnik svojo izvenzakonsko partnerico v avtomobilu davil s trakom za pritrjevanje tovora, jo po licih in nosu ožigal z avtomobilskim vžigalnikom ter jo prebodel z 19-centimetrskim izvijačem, debelim sedem milimetrov. Na truplu je bilo kar 24 vbodov. Štrucl je med zagovorom sicer povedal, da so na usodni dan imeli piknik, na katerem so popivali, alkohol pa je botroval sporom zaradi starih zamer, pri čemer naj bi ga Borkova veliko žalila in poniževala. To so potrdile tudi nekatere priče. Pozneje sta skupaj odšla s piknika, sredi noči pa je prišel k sosedom močno pijan in jim rekel, da Petre ne bo več.

V sklepni besedi je Štrucl poudaril, da se dogodka ne spomni, a ga obžaluje. Njegova odvetnica Rija Krivograd je v zagovoru poudarila, da na podlagi izvedenih dokazov ni mogoče zaključiti, da je Štrucl kriv, ob tem pa omenila tudi njegove zdravstvene težave, zaradi česar bi ga morali oprostiti obtožb. Sodišče temu ni ugodilo in je pritrdilo tožilstvu, ob tem pa mu izreklo dve leti nižjo kazen kot jo je zahtevalo slednje.