Svet

Papež Frančišek prejel poročilo o Vatileaksu

STA / S.R.
18. 3. 2013, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek je že prejel preiskovalno poročilo o škandalu Vatileaks, v okviru katerega je v javnost pricurljalo veliko število zaupnih vatikanskih dokumentov, je danes povedal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Reuters

Medtem se je novi papež danes sestal z argentinsko predsednico Cristino Fernandez de Kirchner. "Poročilo mu je na voljo. Vendar menim, da ima papež v teh dneh toliko dela in obveznosti, da se mu ga ne mudi prebrati," je povedal Lombardi.

Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. je ob koncu svojega pontifikata odločil, da bo poročilo prejel le njegov naslednik in da ne bo na voljo celotnemu kolegiju kardinalov.

V medije je lani prišlo več sto zaupnih dokumentov, ki so razkrili hude finančne nepravilnosti, korupcijo, boj za oblast in nepotizem v Vatikanu. Te obtožbe so nato preučili trije vidni kardinali, ki so svoje poročilo tedanjemu papežu izročili decembra lani. Mediji so nedavno poročali, da naj bi se Benedikt XVI. za odstop odločil, potem ko je prebral to poročilo.

Papež Frančišek je medtem v Vatikanu danes sprejel predsednico svoje domovine, kar je bilo njegovo prvo srečanje s kakšnim tujim voditeljem. Kirchnerjevo je papež sprejel s poljubom na lice, ona pa je pripomnila, da je "še nikoli ni poljubil papež". Srečanje je bilo sproščeno in brez izjav za javnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Frančišek sicer ni v najboljših odnosih s trenutno argentinsko vlado. Najbolj so bila nesoglasja opazna, ko je liberalna vlada Kirchnerjeve kot prva v Latinski Ameriki uzakonila istospolne poroke. Sedanji papež, takratni nadškof Jorge Mario Bergoglio je to označil kot "uničevalno ravnanje proti Božjim načrtom".

Na današnjem srečanju naj bi sogovornika odprla več tem. Kirchnerjeva je kasneje razkrila, da je papeža prosila za posredovanje oziroma promocijo dialoga v sporu med Argentino in Veliko Britanijo glede suverenosti nad Falklandskimi otoki. V preteklosti je sedanji papež večkrat ocenil, da Falklandi pripadajo Argentini, piše britanski BBC.

Medtem pa Frančišek še naprej dokazuje, da bo nekoliko drugačen papež. Lombardi je namreč danes povedal, da je papež prekinil z dosedanjo tradicijo ter izbral srebrn in ne zlat ribiški prstan, kot je bilo v navadi doslej.

Na preprostem prstanu, ki ga bo Frančišek prejel med svojo umestitveno mašo v torek, je podoba bradatega svetega Petra s svetniškim sijem, ki drži ključe. To je simbol papeštva, ki ponazarja trenutek, ko je Peter prejel ključe do nebes.

Iz Vatikana so danes tudi sporočili, da bo Frančišek še naprej uporabljal grb, kakršnega je uporabljal že kot nadškof. Grb vsebuje tri simbole na modrem ozadju - na vrhu je sonce s črkami IHS, kar je simbol reda jezuitov, spodaj pa sta zvezda in lilija, ki simbolizirata devico Marijo in svetega Jožefa.