Slovenija

Največje pretoke bodo reke dosegle pozno zvečer

STA / S.R.
18. 3. 2013, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi nove pošiljke padavin bodo čez dan reke in manjši vodotoki po vsej državi hitro in močno narasli do velikih pretokov.

Največje pretoke bodo reke dosegle predvidoma pozno zvečer oz. v torek zgodaj zjutraj, opozarjajo na Arsu. Sicer pa vreme povzroča tudi težave v prometu.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje (Arso) lahko opozorilne pretoke presežejo zlasti reke na Vipavskem, Goriškem in Slovenski Istri, reki Reka in Kolpa, reke s povirji v Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju ter Kamniško-Savinjskih Alpah, Ljubljanica in tudi manjši pritoki reke Save v srednjem in spodnjem toku.

Vreme je povzročilo nemalo težav v prometu. Na zahodni ljubljanski obvoznici je od Kosez proti Bežigradu zaradi vode na cestišču promet močno oviran pri izvozu na Celovško cesto. Na gorenjskem močno sneži. Sneg se oprijema cestišča. Zasnežena je tako avtocesta kot tudi regionalne ceste od Kranja proti Avstriji.

Na Primorski avtocesti je po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste nastal daljši zastoj med Ljubljano in cestninsko postajo Log proti Kopru. Zastoji nastajajo tudi na ljubljanski vzhodni obvoznica od Bizovika proti Golovcu, na cestah Lesce-Bled, Bistrica-Tržič, Ljubljana-Medvode, Ljubljana-Brezovica, Brnik-Kranj.

V prometno-informacijskem centru tudi opozarjajo, da je v primeru snega na cestišču za vozila še vedno obvezna zimska oprema. Tako je zimska oprema obvezna že na cesti na Pokljuko in na cestah čez prelaze Ljubelj (na avstrijski strani obvezne verige), Predel, Jezersko in Korensko sedlo. Prelaz Vršič je zaprt.

Zaradi snega na cestišču velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič in Idrija-Godovič. Na Arsu sicer tudi opozarjajo, da bo plimovanje morja zaradi močnega južnega vetra čez dan in zvečer povišano. Gladina morja na mareografski postaji Koper lahko danes popoldne preseže opozorilno višino 295 centimetrov, ob večerni plimi med 21. in 24. uro pa celo 310 centimetrov. Pri tem lahko morje poplavi nižje ležeče dele obale, so še navedli.