Svet

Frančišek, papež, ki si kuha sam

STA
13. 3. 2013, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Argentinec z italijanskimi koreninami.

Reuters

Novi papež, že 266. po vrsti je argentinski kardinal Jorge Maria Bergoglio, ki je postal prvi neevropksi papež, kot prvi si je izbral tudi svoje papeško ime Frančišek.

Kot so sporočili iz Slovenske škofovske konference, se je Bergoglio rodil 17. decembra 1936 v Argentini kot eden od petih otrok v družin. Po študiju kemije je diplomiral na univerzi v Buenos Airesu, šele nato je odšel v semenišče in postal član Družbe Jezusove.  

Leta 1998 je bil imenovan za nadškofa Buenos Airesa, leta 2001 je postal kardinal. Kot slednji je postal znan predvsem zaradi osebne skromnosti, konservativni drži in zavezanosti pravičnosti v družbi.

Doslej je skromnost kazal tudi pri najbolj vsakdanjih stvareh. Odrekel se je škofovski rezidenci in živel v majhnem stanovanju. Odrekel se je tudi luksuzni limuzini v korist javnega prevoza, poročajo tudi, da naj bi si obroke navadno kuhal kar sam.

Bergoglio je za nekakšnega favorita za novega papeža veljal že ob smrti Janeza Pavla II., vendar je bil takrat za njegovega naslednika izvoljen Benedikt XVI.

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da ima tudi italijanske korenine, saj se je njegov praded rodil v Italiji.

Bergoglio je bil pozornosti javnosti deležen predvsem zaradi svojih ostrih izjav v zvezi z istospolnimi porokami, ki jim nasprotuje, obenem pa priznava, da je potrebno tudi homoseksualne moške in ženske obravnavati s spoštovanjem in sočutjem, ter da se je potrebno izogniti vsakršni diskriminaciji.