Svet

Tokratni konklave med najkrajšimi v zgodovini

P. R./ STA
13. 3. 2013, 20.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novi papež je bil izvoljen že drugi dan konklava in v petem glasovanju.

Reuters

Izvolilo ga je 115 kardinalov elektorjev, izvolitev pa je potrdilo tudi zvonjenje zvonov v baziliki Svetega Petra.

Še nocoj naj bi se pred množico pojavil kardinal protodiakon Jean-Louis Tauran in nato z besedami "habemus Papam" obelodanil ime novoizvoljenega papeža. Nato naj bi se v javnosti pojavil novi poglavar 1,2 milijarde katoličanov.

Kot pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci, takoj po izvolitvi zadnji kardinal iz reda kardinalov diakonov v Sikstinsko kapelo pokliče papeškega ceremonierja, ki kot notar prisostvuje privolitvi in pripravi zapisnika.

Prvi kardinal po starosti, to je Giovanni Battista Re, v imenu kardinalskega zbora izvoljenega vpraša: "Ali sprejmeš kanonično izvolitev za papeža?" Takoj, ko je izrečena privolitev, ga vpraša: "Kako se želiš imenovati?"

Ceremonier nato ob navzočnosti dveh pomočnikov pripravi zapisnik. Izvoljeni je od privolitve dalje rimski škof, papež in glava škofovskega zbora. S tem pridobi polno oblast nad vesoljno Cerkvijo in jo lahko izvršuje.

Novoizvoljeni papež se preobleče in si nadene bel talar, sledi kratka molitev s prebiranjem odlomka iz evangelija, v nadaljevanju pa mu kardinali obljubijo spoštovanje in pokorščino. Kardinali zapojejo zahvalno pesem Te Deum, papež pa se za tem zadrži v tihi molitvi v Pavlinski kapeli.

Kardinal protodiakon Jean-Louis Tauran bo nato iz lože bazilike sv. Petra naznanil izvolitev ter ime novega papeža, slednji pa bo podelil prvi blagoslov Urbi et Orbi (mestu in svetu).