Svet

Izvoljen je 266. papež

K. Š.
13. 3. 2013, 19.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem, ko se je iz dimnika Sikstinske kapele pokadil bel dim, množica na trgu SV. Petra pričakuje novega papeža.

Bel dim

Izvoljen je 266. papež. Množica, zbrana na trgu SV. Petra ga pričakuje na balkonu papeške palače, kjer bo kardinal kamerleng tradicionalno izrekel besede: Habemus papam (imamo papeža), novi papež pa bo zatem  podelil blagoslov Urbi et Orbi (Mestu in svetu).

Papež    je tako novi rimski škof in poglavar Katoliške cerkve, tako rimskokatoliške kot vzhodnih katoliških cerkva. Po doktrini Katoliške cerkve (kanon 330) je papež "Kristusov namestnik na zemlji, pastir vesoljne Cerkve, zato ima vrhovno polno neposredno in splošno redno oblast v Cerkvi". Poleg duhovne vloge ima papež še vlogo vladarja Vatikana.

Za simbol papeštva velja podoba dveh ključev, zlatega in srebrnega, prekrižanih v obliki črke X. Ta simbol predstavlja ključe nebeškega kraljestva in je pravzaprav najbolj tipičen simbol papeža kot institucije in njegove osrednje vloge v Katoliški cerkvi. Srebrni ključ predstavlja papeževo jurisdikcijo na Zemlji, zlati pa v nebesih.

Papeška insignija je tudi t.i. ribičev prstan, zlat prstan, okrašen s podobo svetega Petra, ki iz ribiškega čolna meče mrežo, na njem pa je vgravirano tudi papeževo ime. Kardinal kamerleng ribiški prstan natakne na prst novoizvoljenega papeža, ko papež umre, pa prstan uničijo. V preteklosti so papeži s prstanom zapečatili pomembne dokumente. Ob papeževi smrti uničijo tudi njegov pečat.