Slovenija

Virant je ZA vstop v novo vlado

STA
13. 3. 2013, 18.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vstop je Virant na seji sveta stranke že predlagal. Trenutno teče razprava, sledi glasovanje.

Mediaspeed

Člani sveta pred sejo sveta DL  izjav niso dajali, so pa nekateri predstavniki stranke že pred tem napovedali, da bodo vstop v vlado podprli. Tako je vse bolj verjetno, da se bo vladi pridružila tudi DL, ki v njej neuradno računa na ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo ter ministrstvo za pravosodje.

Glas za vstop v vlado je v sredo že napovedal vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj, hkrati pa meni, da bodo poslanci glasovali enotno. Podpredsednik stranke Janez Šušteršič medtem še vedno meni, da je premalo razumevanja za pomembne projekte z njegovega področja, torej za slabo banko, državni holding in privatizacijo. Pred današnjo sejo sveta pa je na vprašanje, ali dopušča možnost, da bi si premislil, odgovoril, da je to odvisno od argumentov, trenutno pa na seji predstavlja svoje stališče.

Današnja odločitev DL bo za nastajajočo levosredinsko koalicijo ena ključnih. Od tega je namreč odvisno, ali bo Slovenija dobila večinsko vlado, ali pa bodo PS, SD in DeSUS poskušale oblikovati manjšinsko vlado.

Stranka DeSUS je koalicijsko pogodbo že parafirala, o njej pa se bo v teh popoldanskih urah odločilo tudi predsedstvo SD. Zadnjo besedo bo zvečer rekel svet PS, v tej največji parlamentarni stranki pa so sicer popoldne za nocoj že napovedali podpis koalicijske pogodbe.

Mandatarka Bratuškova mora do četrtka v DZ vložiti listo ministrov, ki pa naj še ne bi bila povsem dokončna. A sklepati gre, da so potencialni koalicijski partnerji načeloma usklajeni in bodo imena tekom dne tudi dokončno dorekli.