Slovenija

V Vatikan že romajo čestitke iz Slovenije

P. R./ STA
13. 3. 2013, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odzvali so se v Evangeličanski cerkvi, v Srbski pravoslavni cerkvi in islamski skupnosti.

Mediaspeed
Evangeličanski škof Geza Erniša

Škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša je ob izvolitvi čestital novemu papežu ter dejal, da si želijo in pričakujejo uspešno sodelovanje med Katoliško in Evangeličansko luteransko cerkvijo na lokalni in globalni ravni.

"Želimo veliko uspeha in veliko dobrih odločitev, ki bodo za vse ljudi pomenile premik v lepši in srečnejši svet," je povedal Erniša. Dodal je, da je verjetno na začetku "malo uganka, na kakšen način bo novi papež deloval".

Namestnik metropolita zagrebško-ljubljanskega Srbske pravoslavna cerkve Željko Lubarda je najprej čestital Rimskokatoliški cerkvi za izvolitvi novega poglavarja. "Dejstvo je, da je v Latinski Ameriki veliko število katoliških vernikov, tako, da je na nek način razumljivo, da bo novi poglavar Rimskokatoliške cerkve s tega konca sveta,"

"Islamska skupnost pričakuje, da bo tudi novi papež nadaljeval pot medsebojnega dialoga oziroma komunikacijo tudi z drugimi, da bo neko sožitje, ki je bilo prisotno doslej," je povedal sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Ob izvolitvi novega papeža je Porić čestital Rimskokatoliški cerkvi, posebej prijateljem v Sloveniji. "To je velik dogodek za slovensko Cerkev in upamo, da bodo tudi v prihodnje dobro sodelovali z različnimi verskimi skupnostmi," je še dodal Porić.