Svet

Začenja se Cebit 2013

STA / S.R.
5. 3. 2013, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nemškem Hannovru se bo danes uradno začela letošnja izvedba največjega informacijsko tehnološkega (IT) sejma na svetu.

Cebit 2013 bo do 9. marca obiskovalcem postregel z več kot 4000 razstavljalci iz okrog 70 držav, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

To je približno podobno število razstavljalcev kot v lanskem letu, kljub šibkemu gospodarskemu okolju, pravijo predstavniki sejemske družbe Deutsche Messe, ki organizira sejem. Vendar pa je to še vedno daleč za najboljšimi časi, na vrhuncu t.i. internetnega balona, ko se je za prostor na sejmišču potegovalo okrog 8000 podjetij.

Cebit se sicer v zadnjih letih bori za pozornost tehnološke javnosti še z januarskim mednarodnim sejmom zabavne elektronike CES v Las Vegasu in svetovnim kongresom mobilne telefonije v Barceloni, ki se konča kak teden pred Cebitom.

Organizatorji Cebita odgovarjajo, da je kateri koli sejem še vedno za pol manjši od njihovega, in dodajajo, da je lani Cebit zabeležil okrog 350.000 obiskovalcev. Poleg tega je Cebit osredotočen na celotno IT-panogo in ne le posamezen del panoge.

Glavna tema letošnjega sejma bo rastoči trend deljenja informacij in predmetov med uporabniki, ki se širi na krilih spletnih družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram, pojavlja pa tudi v obliki souporabe avtomobila in internih družbenih omrežij v podjetjih. Med izpostavljenimi temami bodo še obdelava velikih količin podatkov, računalništvo v oblaku in internetna varnost.

Na sejmu se bo predstavilo tudi sedem slovenskih podjetij oziroma ustanov, je razvidno s spletne strani sejma. To so Arctur, Datalab Tehnologije, Gama System, Mikropis, Robotina, Spirit Slovenija in Institut Jožef Stefan (IJS).

Industriji IT se obeta razmeroma dobro leto. Nemško industrijsko združenje BITKOM je namreč pred Cebitom napovedalo, da se bo poraba sredstev za IT v letu 2013 na svetovni ravni povečala za 5,1 odstotka na 2700 milijard evrov. Zlasti visoko rast naj bi beležili v Indiji (+13,9 odstotka), Braziliji (+9,6 odstotka) in na Kitajskem (+8,9 odstotka).

Partnerska država na letošnjem sejmu bo Poljska, zastopalo jo bo okrog 150 poljskih razstavljalcev. Prav zato je v ponedeljek zvečer na uradnem slavnostnem dogodku pred odprtjem sejma poleg nemške kanclerke Angele Merkel sodeloval poljski premier Donald Tusk.