Slovenija

Od danes naprej nova policijska zakonodaja

STA
5. 3. 2013, 04.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes v veljavo stopa nova policijska zakonodaja, ki se bo začela uporabljati 4. maja.

Z zakonom o nalogah in pooblastilih policije policisti dobivajo dve novi pooblastili za preprečevanje izgredov na športnih prireditvah. Policisti bodo razgrajačem lahko prepovedali udeležbo na športnih prireditvah, v primeru, da bi navijači razgrajali že na poti na prireditev, pa imajo policisti možnost prekiniti potovanje na tekmo.

Prav tako se uvaja cestna zapora z blokadno točko. Zaporo bodo policisti lahko postavili zaradi popolne ali selektivne kontrole nad vozili in osebami.

Postavlja pa se tudi ločnica med omejitvijo gibanja in odvzemom prostosti. V zakonu tako ni več pojma prijetje, s katerim se je doslej pogosto zapolnjevala pravna praznina glede začasne omejitve gibanja in odvzema prostosti. Z opredelitvijo policijskega postopka je predvideno, da ta sme trajati samo nujno potreben čas, saj se gibanje lahko omeji na največ šest ur.

Zakon o organiziranosti in delu v policiji med drugim spreminja sistem imenovanja generalnega direktorja policije, ki se izenačuje s sistemom imenovanja ostalih generalnih direktorjev v javni upravi. Tako ministru, preden bo kandidata predlagal v imenovanje vladi, ne bo treba dobiti mnenja posebne strokovne skupine, pač pa bo celoten postopek preverjanja primernosti kandidata izvedel kadrovsko-akreditacijski svet.

Prav tako zakon spreminja status Nacionalnega preiskovalnega urada in ga umešča pod okrilje uprave kriminalistične policije.