V ZDA se je dan slovesnosti ob prisegi Obame zaključil z dvema inavguracijskima plesoma, ki sta istočasno potekala v konvencijskem središču v ameriški prestolnici. Eden je bil namenjen pripadnikom vojske in njihovim družinskim članom.

Predsedniški par je množica zbranih ob prihodu navdušeno pozdravila in tudi med plesom so bile vse oči usmerjene vanju. Ob spremljavi znanih glasbenikov se je zavrtel tudi predsedniški par in požel val navdušenja. Michelle je za priložnost izbrala rdečo obleko istega oblikovalca kot pred štirimi leti. Michelle in Barack Obama sta skupaj zaplesala le enkrat. Ob skladbi 'Let's Stay Together', ki jo je zapela Jennifer Hudson, sta se ob glasnih vzklikih tesno objeta zavrtela po plesišču.

On v smokingu, ona pa v dolgi rdeči obleki iz šifona in žameta s prekrižanima naramnicama, ki jo je zanjo tako kot pred štirimi leti oblikoval na Tajvanu rojeni newyorški oblikovalec Jason Wu. Zraven je prva dama nosila čevlje Jimmyja Chooja in z diamantom okrašeni prstan Kimberly McDonald.

"Pravkar plesala na 'Let's Stay Together' z ljubeznijo svojega življenja in predsednikom ZDA," je na Twitterju zapisala Michelle. "Tako sem ponosna na Baracka," je še dodala.

Dobre ocene si je sicer 49-letna Michelle prislužila že z izbiro obleke ob Obamovi prisegi v ponedeljek, ko je nosila temno moder plašč in obleko oblikovalca Thoma Browna, zraven pa še pas in rokavice znamke J. Crew.

Ples je sicer odprla Alicia Keys s svojo skladbo 'Girl on Fire', ki jo je v ta namen nekoliko priredila, tako da je v besedilo vpletla Obamo. Pri tem so ji sledili še številni drugi nastopajoči, med katerimi sta bila še country pevec Brad Paisley in Stevie Wonder.

V nagovoru udeležencem plesa za pripadnike vojske je Obama dejal, da zanj "ni večje časti kot biti vrhovni poveljnik". "Zaradi vas smo lahko končali vojno v Iraku. Zaradi vas je roka pravice dosegla Osamo bin Ladna. Zaradi vas je mogoče dati Afganistancem možnost, da odločajo o svoji usodi," je dejal ameriški predsednik Obama.

 

Ameriška administracija se je tokrat odločila le za dva uradna inavguracijska plesa, medtem ko jih je bilo pred štirimi leti deset. Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, so organizatorji morali upoštevati tudi finančne izzive države.