Svet

Pot ne bo končana, dokler vsi ne bodo enakopravni

STA / S.R.
21. 1. 2013, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Barack Obama je danes na stopnicah pred kongresno palačo v Washingtonu ponovno prisegel za drugi predsedniški mandat.

V svojem inavguracijskem govoru pa je orisal pot za prihodnja štiri leta, na kateri se obetajo prizadevanja za mir v svetu in imigracijsko reformo, boj proti podnebnim spremembam, enakost žensk in homoseksualcev ter varnost otrok. 

Obama je uradno prisegel že v nedeljo v Beli hiši, prav tako pred predsednikom vrhovnega sodišča ZDA Johnom Robertsom, ker ustava določa, da je prisega 20. januarja. Vendar pa je bila letos to nedelja, zato so slovesnost za tisoče podpornikov premaknili na danes.

Obama in podpredsednik Joseph Biden ter njuni družinski člani so dan začeli z mašo v episkopalni cerkvi Sv. Janeza, nato so se odpravili v kongresno palačo, okrog katere se je vse jutro valilo več dolgih kolon ljudi, ki so imeli akreditacije oziroma povabila, da so lahko inavguraciji prisostvovali malce bližje kot tisoči ostalih, ki so napolnili travnik National Mall.

Slovesnosti se bodo danes nadaljevale še s parado po aveniji Pensilvanija od kongresa do Bele hiše. Zvečer Obamo in prvo damo Michelle čakata dva inavguracijska plesa, zabave po drugih delih prestolnice pa se bodo nadaljevale do torka zjutraj. V torek se začenja nov delovni dan in novi prepiri z opozicijskimi republikanci, najprej glede zmanjšanja proračunskega primanjkljaja, zvišanja meje javnega dolga in pravice do orožja.