Svet

Je v meteorju res dokaz o življenju izven Zemlje

U.K.
22. 1. 2013, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skupina znanstvenikov je prepričana, da so našli dokaz o življenju izven Zemlje v meteoritu, ki je padel na Šrilanko.

##IMAGE-19303##Chandra Wickramasinghe, ki je pred leti že dejal, da je virus SARS prišel iz meteoritov, je sedaj prepričan, da ima dokaz o obstoju življenja izven Zemlje. S sodelavci je objavil študijo, ki se vrti okoli meteorita, ki je padel na Zemljo, odkrili pa so ga 29. decembra 2012.

Chandra Wickramasinghe je direktor centra za astrobiologijo Buckingham in velik zagovornik teorije, da so mnoge bakterije na Zemljo prišle iz vesolja. V študiji je zapisal, da so v meteoritu našli mikrostrukturo in morfološke karakteristike diatomov. In takšne strukture naj bi bile dokaz o življenju.

Vendar so astrobiologi še zmeraj skeptični in poudarjajo, da je dr. Chandra tako prepričan v obstoj življenja izven vesolja, da v vsemu vidi dokaz in ni pristranski. Meteor je namreč imel v sebi vodo, ki pa je gotovo prišla iz Zemlje, tako da bi lahko prišli ostanki organizmov pač iz Zemlje. Poleg tega mnogi zatrjujejo, da meteorit sploh ni meteorit, temveč navadna skala, ki jo je plazila strela. Vendar so raziskovalci pod vodstvom dr. Chandre prepričani, da gre za meteor.

V vsakem primeru bo dr. Chnadra težko prepričal astrobiologe o verodostojnosti dokazov. Če pa mu uspe, bo to eden največjih znanstvenih dosežkov v zgodovini človeštva.