Svet

Številne generalke pred inavguracijo Obame

STA / A.M.
19. 1. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Barack Obama bo za svoj drugi štiriletni predsedniški mandat prisegel dvakrat. V nedeljo bo v Beli hiši uradna zaprisega pred predsednikom ameriškega vrhovnega sodišča, nato pa bo prisegel še v ponedeljek pred kongresom na prireditvi na prostem, na kateri pričakujejo okrog 800.000 ljudi.

Obama se je vpisal v zgodovino že 20. januarja 2009, ko je prisegel kot prvi temnopolti predsednik ZDA in 44. po vrsti. Tudi pred štirimi leti je prisegel dvakrat. Zaradi manjše napake predsednika vrhovnega sodišča Johna Robertsa na javnem dogodku pred kongresom sta namreč Obama in Roberts zaprisego ponovila še isti večer v Beli hiši.
Ameriška ustava določa, da je prisega 20. januarja, ker pa je letos to nedelja, ko javni uradi in sodišča niso odprti, je slovesnost z govori in parado ter dvema inavguracijskima plesoma preložena na ponedeljek.
Tudi v ponedeljek je sicer v ZDA praznik - dan borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega. Od potrditve ustave do leta 1933 je bil kot datum prisege določen 4. marec, a so ga premaknili na 20. januar, ker je bilo čakanje od volitev novembra prejšnjega leta predolgo.
Obama je leta 2009 prisegel na bibliji pokojnega predsednika Abrahama Lincolna pred množico okrog 1,8 milijona ljudi. Letos bo na skupno že 57. predsedniški inavguraciji nekaj manj ljudi, čeprav bo prestolnica polna in razgibana.

Inavguracijske slovesnosti, za katere skrbita poseben predsednikov in kongresni odbor, se začenjajo že v soboto, ko bo potekal nacionalni dan služenja javnosti, ki ga je prvič uvedel Obama leta 2009. Zvečer bo še inavguracijski koncert za otroke, ki ga bosta gostili prva dama Michelle Obama in soproga podpredsednika ZDA Jill Biden.

V nedeljo zjutraj bo prvi položil roko na sveto pismo podpredsednik Joseph Biden, in sicer v svoji uradni rezidenci pred vrhovno sodnico Sonio Sotomayor. Obama pa bo prisegel na sveto pismo Martina Luthra Kinga mlajšega predvidoma pet minut pred 18. uro po srednjeevropskem času v Modri sobi Bele hiše.

Prisego bo spet vodil Roberts, za katerim bo moral Obama ponoviti besede: "Svečano prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in po najboljših močeh ohranil, ščitil in branil ustavo ZDA."

Prisege predsednikov z redkimi izjemami vodijo predsedniki vrhovnih sodišč. Predsednik Calvin Coolidge je leta 1923 po smrti Warrena Hardinga na hitro prisegel doma v Vermontu pred očetom, ki je bil javni notar. Lyndon Johnson pa je po atentatu na Johna Kennedyja leta 1963 prisegel na letališču v Dallasu pred zvezno sodnico Sarah Hughes. Ta je še vedno edina ženska, ki je doslej zaprisegla predsednika ZDA.

Javna prisega za množico na travniku National Mall med kongresom in Belo hišo ter povabljene goste pred zahodnim stopniščem kongresne palače pa se bo začela v ponedeljek ob 17.30 po srednjeevropskem času. Ob 20.35 je predviden začetek tradicionalne parade s pohodom oziroma vožnjo predsednika od kongresa do Bele hiše po aveniji Pensilvanija.

Neuradno parado je imel že prvi predsednik ZDA George Washington, ko se je s svojega doma v Mount Vernonu odpravil v prvo prestolnico ZDA New York. Najprej ga je spremljala lokalna milica, potem so ga prevzele enote zvezne vojske in ugledni Američani ter ga pospremili do Federal Halla blizu današnje borze, kjer je prisegel 30. aprila 1789.

Prelomno leto za parade je bilo 1865, ko so se je lahko prvič udeležili temnopolti Američani, pa tudi leto 1917, ko so bile v njej prvič ženske. Obama je imel leta 2009 prvič v zgodovini pripadnike skupine za pravice homoseksualcev.

Obama si bo lahko malce odpočil do polnoči po srednjeevropskem času, ko se začne inavguracijski ples vrhovnega poveljnika ZDA. Namenjen je vojakom, veteranom in njihovim družinam ter drugim povabljenim. Pol ure kasneje pa bo prav tako v Konvencijskem centru inavguracijski ples, ki se ga bo lahko udeležilo tudi nekaj srečnikov, ki so uspeli priti do omejenega števila vstopnic po ceni 60 dolarjev.

Bill Clinton je imel ob drugi inavguraciji leta 1997 kar 14 inavguracijskih plesov, Obama pa leta 2009 deset. Plesa sta letos le dva, ker ima proračun velik primanjkljaj, gospodarstvo pa še ni povsem okrevalo od zadnje krize. Slovesnosti, ki se večinoma financirajo s prostovoljno zbranimi sredstvi, se bodo sklenile v torek z jutranjo mašo v Nacionalni katedrali.