Slovenija

Lukšič: Slovenija potrebuje prečiščenje

STA / A.M.
19. 1. 2013, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik SD Igor Lukšič je med klavzuro SD pojasnil, da Slovenija potrebuje prečiščenje. V SD so enotni, da so edina možna rešitev predčasne volitve.

Do julija, še za časa te vlade, je treba po Lukšičevih besedah ratificirati pristopno pogodbo s Hrvaško, sprejeti spremembe ustave glede referendumske ureditve in sprejeti reformo trga dela.

Za vse scenarije imajo pripravljen odgovor in reakcijo, je dejal predsednik SD in dodal, da so že sprožili postopke izdelave volilnega programa. Konkretnih korakov sicer še ni napovedal. Konstruktivna nezaupnica in ustavna obtožba sta po ustavi tudi možni, je dejal Lukšič, "vendar se za to ne ogrevamo".

Predčasne volitve so po mnenju predsednika SD najprej v rokah premiera Janeza Janše. Večine za predčasne volitve pa po Lukšičevi oceni zdaj ni.

Člani predsedstva, poslanci in lokalno vodstvo stranke na klavzuri v Ljubljani razpravljajo o nastalem političnem položaju in nadaljnjih potezah, o delovanju stranke v letu 2013 in o pripravah na programski kongres.

Potem ko se je Slovenija zaradi očitkov protikorupcijske komisije predsedniku vlade Janezu Janši in ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću znašla v politični krizi, parlamentarne stranke iščejo rešitve. Tri koalicijske partnerice so namreč premiera pozvale k odstopu, s čemer pogojujejo sodelovanje v koaliciji.