Slovenija

Bankam bomo plačevali še več

STA / A.M.
19. 1. 2013, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Večina bank bo zaradi davka na finančne storitve, ki ga je vlada v okviru varčevalnih ukrepov pripravila z namenom zagotovitve dodatnih proračunskih prihodkov, prilagodila cene svojih storitev.

Za fizične osebe to pomeni med drugim višja nadomestila za vodenje transakcijskega računa, prav tako dražje plačevanje položnic. 

V največji slovenski banki NLB se bo tako provizija za plačilo položnic na bančnem okencu za zneske do vključno 50.000 evrov zvišala z 1,80 evra na 1,93 evra. Za vodenje klasičnega osebnega računa pa bo po novem treba odšteti 2,17 evra oz. 15 centov več kot zdaj.

Zakon, ki je uvedel 6,5-odstoten davek na finančne storitve, je začel veljati 25. decembra lani, banke in druge finančne ustanove pa ga bodo morale prvič obračunati za mesec marec. Vlada si od njega obeta dodatnih 35 milijonov evrov proračunskih prihodkov letno.

Banka Koper bo novo tarifo za fizične osebe uveljavila s 1. marcem. Spreminjajo se stroški poslovanja in uporabe storitev na transakcijskem računu, izvrševanja plačilnih transakcij ter poslovanja s plačilnimi karticami. Osnova za spremembo nadomestil je zakon o davku na finančne storitve, pojasnjuje Banka Koper na svojih spletnih straneh.

Prav tako s 1. marcem se bodo spremenile cene večine bančnih storitev SKB banke. V podražitve je vključen tudi vpliv novo uvedenega davka na finančne storitve, so pojasnili v banki, a dodali, da so cene za osnovne, dnevne bančne storitve, kot so plačilne transakcije, elektronsko bančništvo, dvig na bankomatih ter vodenje računov, spremenili minimalno.

V Novi Ljubljanski banki (NLB) bodo cene novemu davku prilagodili 1. aprila. "Naše izhodišče je bilo, da nadomestila povišamo le za toliko, kolikor na spremembo vpliva uvedba novega davka in kjer je bilo potrebno, višine nadomestil ustrezno zaokrožimo," so zapisali.

Deset dni pozneje napovedujejo spremembo cen tudi v Abanki. "Glavni razlog dviga cen je uvedba zakona o davku na finančne storitve, za kolikor se v povprečju tudi zvišujejo cene," so sporočili. Nove cene sicer še niso dokončno določene.

V drugi največji slovenski banki se glede morebitnega zvišanja cen svojih storitev še niso odločili. "Za spremembe cen storitev se v banki odločamo na podlagi zakonskih predpisov, strokovnih analiz ter ob upoštevanju rasti stroškov in investicij, povezanih z upravljanjem in nadgrajevanjem storitve, pri čemer zasledujemo tudi cilj dodane vrednosti za naše komitente," so sporočili iz Nove Kreditne banke Maribor. Če bodo cene zvišali, bodo o tem javnost obvestili vsaj dva meseca prej.

Zakon o davku na finančne storitve sicer določa, da so obdavčene vse transakcije v zvezi z depoziti in tekočimi oz. transakcijskimi računi, plačili, nakazili, dolgovi, čeki in drugimi plačilnimi instrumenti. Davek bo treba plačati tudi na dajanje posojil, izdajanje jamstev, transakcije v zvezi z gotovino ter storitve zavarovalnih posrednikov in zastopnikov. Ne bo pa ta davek veljal za transakcije na borzi in upravljanje investicijskih skladov.