Slovenija

Sprememb standardov in normativov v vrtcih zaenkrat ne bo

STA
18. 1. 2013, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sprememb standardov in normativov v vrtcih zaenkrat ne bo. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je ob tem dejal, da je prihranke pri financiranju občin možno doseči na različne načine in na njegovem ministrstvu si želijo, da bi bili posegi v standarde in normative v vrtcih čisto zadnji v vrsti.

Predvideno je bilo namreč, da bi spremembe standardov in normativov v predšolski vzgoji uzakonili v zakonu za uravnoteženje financ občin. A je Turk ob robu današnjih pogajanj med sindikati javnega sektorja in vlado dejal, da kolikor mu je znano, zakon še ne bo šel kmalu v parlamentarno proceduro. Tja ga mora sicer poslati ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Na ministrstvu za izobraževanje pa želijo, pravi Turk, na vse skupaj "gledati v paketu in sodelovati pri oblikovanju celostne rešitve". Doseganje prihrankov pri občinah namreč po Turkovih besedah ni odvisno le od njihovega ministrstva. Zatrdil je, da je to njihovo stališče že ves čas in tako posredno zanikal, da bi nepriljubljen predlog sprememb umaknili zaradi vladne krize.

Spomnil je, da so na ministrstvu ponudili nabor ukrepov za zmanjševanje stroškov v vrtcih. "Tiste, ki bi imeli največje posledice, smo po diskusiji s strokovno javnostjo, ravnatelji, starši, konec koncev tudi s sindikati umaknili. Ostalo je nekaj blažjih načinov za zmanjševanje stroškov v vrtcih," je dejal, a dodal, da je treba te tehtati v luči možnosti prihrankov pri zadevah, ki se ne tičejo izobraževanja. "Gre za odločitev, ali se zdi občinam bolje varčevati pri komunali, javni razsvetljavi ali pri vrtcih. Naše stališče je jasno: mi si želimo, da pridejo vrtci na vrsto na koncu," je dejal minister.

Spremembe standardov in normativov, ki so bile sprva predvidene, bi med drugim prinesle ureditev, po kateri bi ena vzgojiteljica del svojega časa delala z eno, del pa z drugo skupino v vrtcu, v okviru 40-urnega delovnika bi vzgojiteljice in pomočnice nekaj več časa preživele z otroki, povečalo pa bi se tudi število otrok v skupini. Take predloge so zavrnili tako sindikati kot starši, zaposleni pa so zagrozili tudi s stavko.