Svet

V Parizu usmrčene tri Kurdinje

STA / S.R.
10. 1. 2013, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V poslopju kurdskega inštituta v Parizu so ponoči našli trupla treh kurdskih žensk, ki so bile ustreljene v glavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski notranji minister Manuel Valls, ki je obiskal prizorišče, je dejal, da so bile "nedvomno usmrčene". Pred stavbo inštituta se je že zbralo več sto Kurdov.

Med ubitimi je 32-letna Fidan Dogan, ki je bila zaposlena v informacijskem središču kurdskega inštituta. Po navedbah Federacije kurdskih združenj v Franciji sta bili ubiti še ustanovna članica prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) Sakine Cansiz in "mlada aktivistka" Leyla Soylemez.

Trojico so nazadnje videli v sredo čez dan v informacijskem središču inštituta. Ta se nahaja v desetem pariškem okrožju, nedaleč od železniške postaje Gare du Nord, v prvem nadstropju stavbe na živahni ulici.

Njihova trupla so okoli 2. ure zjutraj odkrili člani skupnosti. Tja so se zaskrbljeni odpravili, potem ko enemu od njih nikakor ni uspelo vzpostaviti stika z njimi. Sledi krvi naj bi videli že na zaklenjenih vratih, skozi katera so nato vlomili.

Policisti so prizor, ki jih je pričakal, primerjali s scenami usmrtitev, a poudarili, da preiskava o vzroku smrti še poteka.

Francoski notranji minister Valls, ki je kasneje obiskal prizorišče, je dejal, da je bila trojica "brez dvoma usmrčena". "To je popolnoma nesprejemljivo," je še dejal in zagotovil, da so francoske oblasti odločene, da bodo storile vse za razjasnitev tega dejanja. Preiskavo so zaupali protiteroristični enoti policije.

K temeljiti preiskavi, ki "naj ne pusti niti sence dvoma", je francoske oblasti pozvala tudi turška prokurdska Stranka za mir in demokracijo (BDP). Vodstvo stranke je umor najostreje obsodilo in menilo, da tovrsten dogodek v tako živahnem predelu Pariza ni mogel biti neopažen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Federacija kurdskih združenj v Franciji je pozvala vse Kurde v Evropi, naj se "zberejo v Parizu in obsodijo ta napad". Od objave novice o umoru se je pred poslopjem inštituta zbralo že več sto Kurdov, ki so med drugim vzklikali gesla v podporo PKK in njenega zaprtega vodje Abdullaha Öcalana.

V Franciji sicer živi več kot 150.000 Kurdov, od katerih jih skoraj 90 odstotkov prihaja iz Turčije, navaja AFP.

Člani Öcalanove PKK, ki je na seznamu terorističnih organizacij v Turčiji, EU in ZDA, so leta 1984 začeli oborožen boj za neodvisnost oziroma avtonomijo na pretežno kurdskem vzhodu in jugovzhodu Turčije. Konflikt je doslej zahteval več kot 45.000 življenj. Trenutno se Turčija z Öcalanom, ki prestaja dosmrtno zaporno kazen, pogaja o razorožitvi PKK.