Kultura

Oskarji se bližajo

STA / S.R.
10. 1. 2013, 07.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Beverly Hillsu v Kaliforniji bodo danes objavili nominacije za oskarje. Nominirance bosta na prireditvi razglasila voditelj letošnje podelitve oskarjev Seth MacFarlane in igralka Emma Stone.

Že 85. podelitev zlatih kipcev bo 24. februarja v gledališču v Dolby v Hollywoodu.

Ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti je doslej za objavo nominacij določila svojega predsednika in še kakšno slavno osebo. Nazadnje je bil voditelj podelitve oskarjev in tisti, ki razglasi nominacije, v isti osebi leta 1972 igralec Charlton Heston.

Prelom s tradicijo bo, poleg letošnjega glasovanja za nagrade po internetu, na 85. podelitvi oskarjev tudi retrospektiva filmov o britanskem vohunu Jamesu Bondu. Tokratna počastitev je na mestu, saj filmski kritiki v ZDA menijo, da bo med nominiranimi za najboljši film leta tokrat tudi najnovejši Bondov film Skyfall.

V igri za nominacije naj bi bil tudi film o reševanju ameriških diplomatov v času iranske revolucije Misija Argo. Kritiki napovedujejo nominacije tudi za vestern Quentina Tarantina Django brez okovov, ki je prav tako kot Misija Argo dobil pet nominacij za podelitev zlatih globusov, ki bo v nedeljo, 13. januarja.

Največ nominacij, sedem, za zlate globuse je dobila zgodovinska drama o predsedniku ZDA v času državljanske vojne Abrahamu Lincolnu (Lincoln), ki bo najverjetneje prav tako med nominiranimi za najboljši film pri oskarjih. Film v režiji Stevena Spielberga je z desetimi nominacijami tudi letošnji favorit za nagrade Britanske filmske akademije - bafta, britanske različice oskarjev.

Med možnimi nominiranci za oskarje pa se omenja tudi filmska uprizoritev Hugojevega romana Nesrečniki, kjer na nominacijo za glavno moško vlogo lahko računa Hugh Jackman. Precej zanimanja vlada tudi za film o lovu na terorista Osamo bin Ladna z naslovom 00:30 - Tajna operacija. Nominacije za najboljšega pa bi lahko med drugimi dobila tudi filma Pijevo življenje in romantična komedija "Silver Linings Playbook".