Po pričakovanjih naj bi bil njun obisk osredotočen na aretiranega ameriškega državljana korejskega rodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slednjega so aretirali pred več kot dvema mesecema in naj bi mu sodili zaradi nedoločenih zločinov proti državi. Po besedah Richardsona naj bi govorili tudi o severnokorejskem jedrskem programu.

Kot so pred odhodom sporočili iz Richardsonove pisarne, bivši guverner v Severno Korejo potuje v okviru "zasebne humanitarne misije".

Obisku sta nedavno nasprotovala tako uradni Washington kot Južna Koreja, ki sta ocenila, da bi lahko dal napačno sporočilo prav v času, ko si ZDA zaradi decembrske izstrelitve severnokorejske rakete prizadevajo za še ostrejše sankcije proti Severni Koreji. Iz State Departmenta so tudi sporočili, da obisk v tem času "ni v nobeno pomoč".

Glede Schmidta je Richardson prejšnji teden za ameriško televizijsko postajo CBS dejal, da ne gre za "obisk za Google. Zanima ga zunanja politika in je moj prijatelj in menil sem, da je pomembno, da ima naš obisk širšo perspektivo," poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Richardson, ki je tudi bivši ameriški veleposlanik pri Združenih narodih, je v preteklosti že večkrat potoval v Severno Korejo.