Slovenija

Napovedanih več protestov, spet vseslovenska vstaja

STA
7. 1. 2013, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Današnja 5. mariborska vstaja bo prvi protest v tem letu, v tem tednu pa se obetajo vsaj še štirje. Pod geslom Zahtevamo odstop politične elite je v petek v Ljubljani napovedana 2. vseslovenska ljudska vstaja, v torek in četrtek bodo protestirali študentje in štipendisti. Za četrtek pa je prijavljen shod z zahtevo Referendum državljanom.

Druga vseslovenska ljudska vstaja naj bi se začela v petek ob 16.30 na Kongresnem trgu. Udeležbo je na družbenem omrežju Facebook do zdaj napovedalo okoli 2000 ljudi, približno toliko jih mogoče pride. Tiste, ki nimajo možnosti priti v Ljubljano, pozivajo, da se sami organizirajo v svojih krajih bivanja, in sicer z enotnimi zahtevami: odstop vlade in vse politične elite.

"Ker naši politiki še vedno ne razumejo naših zahtev oziroma jih ne želijo razumeti, bomo tokrat pripravili še večji protest s še večjo udeležbo in enotnimi zahtevami," so zapisali in pozvali k množični udeležbi, da bi politični eliti pokazali, da jim ni vseeno in da ne mislijo odnehati, dokler se kaj ne spremeni.
Udeležence preko družbenega omrežja pozivajo, da s seboj prinesejo transparente in glasne pripomočke ter da na vse druge kreativne načine izrazijo odločen protest. Pozivajo na glasne, a mirne demonstracije.

V torek pripravljajo Vstajo znanja, ko naj bi se ob 16. uri zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani in izrazili ogorčenje pred institucijami, "ki nam jemljejo pravico do vsem dostopnega kvalitetnega šolanja". Na družbenem omrežju Facebook je udeležbo za zdaj potrdilo okoli 800 oseb, okoli 600 pa jih mogoče pride.

Ministru za izobraževanje Žigi Turku očitajo, da zmanjšuje število vpisnih mest na javnih univerzah in gimnazijah. Ministru za delo, družino in socialne zadeve Andreju Vizjaku očitajo, da jemlje dijakom in študentom socialno varnost in s tem možnost šolanja in študija. Finančnemu ministru Janezu Šušteršič pa očitajo, da namerava v naslednjem letu Slovenijo zadolžiti za štiri milijarde evrov, "s čimer bomo mi pokrili luknje v bančnem sistemu, ki so nastale s tajkunskimi krediti".

Preko družbenega omrežja Facebook vabijo tudi na shod štipendistov. V četrtek ob 12. uri se bodo zbrali pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve na Kotnikovi 28 v Ljubljani. "Štipendisti imamo dovolj čakanja na odločbe, nepopolnih informacij in neprofesionalnega odnosa s strani Javnega sklada RS. Zbrali se bomo, da naše nezadovoljstvo javno in skupinsko izrazimo ter da opozorimo na vse nepravilnosti, ki so se in se še vršijo," so zapisali. Udeležbo je napovedalo okoli 180 oseb, okoli 90 jih mogoče pride.

Za četrtek pa je napovedan in tudi prijavljen javni shod z zahtevo Referendum državljanom. Shod je prijavljen na Trgu republike od 10. do 14. ure, ob 12. uri pa se bo v DZ začela seja ustavne komisije o spremembah referendumske ureditve. Kot je zapisal organizator shoda Vili Kovačič, se ne strinjajo z rezultati in potekom priprave sprememb referendumske ureditve, zato so pripravili protestni shod ob 11. uri "pod oknom" ustavne komisije.

Ustavna določila glede referendumov naj se ne spreminjajo, saj ni nikakršnih prepričljivih in utemeljenih razlogov za spremembo sedanje ustavne ureditve referenduma, je zapisal Kovačič. Spremembo 90. člena zakona o referendumu in ljudski iniciativi podpira le tako, da se ukine možnost predlagati referendum s strani 30 poslancev in državnega sveta, sicer pa naj 90. člen ustave ostane nespremenjen.