Svet

Strupeni sirup proti kašlju v Pakistanu zahteval najmanj 16 žrtev

STA
29. 12. 2012, 12.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na vzhodu Pakistana je v zadnjih dneh umrlo najmanj 16 ljudi, ki so uživali strupen sirup proti kašlju. Kot so danes sporočile oblasti, med žrtvami prevladujejo odvisniki od mamil. V bolnišnici so sicer sprejeli skupno 54 ljudi, ki so zaužili sporni sirup, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident se je zgodil v industrijskem mestu Gurdžanvala okoli 70 kilometrov severno od Lahoreja, prve žrtve pa so umrle v sredo. Žrtve so stare med 20 in 40 let, gre pa v glavnem za odvisnike od mamil, ki so se s sirupom drogirali.

Od kod izvira sporni sirup, za zdaj ni znano. Pristojne oblasti so zato po vseh tamkajšnjih lekarnah vzele vzorce sirupov proti kašlju in jih poslale v laboratorije na analize. Policija pa je v zvezi z incidentom uvedla preiskavo.

Zastrupitve s sirupom proti kašlju so sicer zadnje čase v Pakistanu dokaj pogoste. V mestu Lahore je tako prejšnji mesec zaradi uživanja spornega sirupa umrlo najmanj 19 ljudi. Po incidentu so v mestu zaprli tri lekarne in tovarno, kjer so proizvajali sirup.