Svet

Okrutno posiljena Indijka podlegla poškodbam

STA
29. 12. 2012, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Indijka, ki so jo sredi meseca okrutno posilili in pretepli na avtobusu v New Delhiju, je danes umrla v bolnišnici v Singapurju.

Vodja singapurske bolnišnice Mount Elizabeth Kelvin Loh, je danes pojasnil, da je žrtev posilstva boj za življenje izgubila davi ob 4.45 po krajevnem času, ob njej pa so bili svojci in visoki indijski predstavniki.

"Kljub vsem prizadevanjem osemčlanske skupine strokovnjakov, da bi stabilizirali njeno zdravstveno stanje, se je to zadnja dva dneva slabšalo," je še povedal vodja bolnišnice, kamor so Indijko prepeljali v četrtek. Kot je pojasnil, je ženska umrla zaradi odpovedi notranjih organov, ki je bila posledica poškodb ob napadu.

23-letno študentko fizioterapije je na avtobusu v New Delhiju 16. decembra med vožnjo več kot eno uro posiljevalo šest pijanih moških. Njo in njenega 28-letnega prijatelja so tudi pretepli s kovinsko palico, nato pa so ju vrgli iz vozečega avtobusa. Šesterico so oblasti prijele.

Incident je bil kaplja čez rob, potem ko v Indiji že dlje časa narašča nasilje nad ženskami. Po državi, še posebej v prestolnici New Delhi, so izbruhnile večdnevne množične demonstracije, na katerih so protestniki zahtevali večjo zaščito žensk in strožje kazni za posiljevalce, tudi smrtno kazen.

Indijske oblasti so zaradi nemirov pospešile razpravo o strožji zakonodaji proti posiljevalcem in spolnemu nasilju. Za posilstvo je zdaj v Indiji najvišja zagrožena kazen dosmrtna ječa.

Oblasti se bojijo, da bo smrt žrtve posilstva v državi sprožila nove množične demonstracije, in prebivalce pozivajo, naj bodo mirni. "Prosim, ne hodite na ulice," je v pogovoru za indijsko televizijo NDTV prebivalce prosil notranji minister Sushil Kumar Shinde.

Indijski premier Manmohan Singh pa je ob smrti 23-letnice pozval Indijce, naj čustva, ki so prišla na plan ob okrutnem posilstvu, izkoristijo za pozitivne spremembe v družbi. "Izgubila je boj za življenje, mi pa moramo zdaj poskrbeti, da njena smrt ni bila zaman," je poudaril in dodal, da je treba v čast žrtvi sprejeti konkretne ukrepe za zaščito in varnost žensk po vsej državi.

V središču indijske prestolnice so danes že močno poostrili varnostne ukrepe, po ulicah med drugim patruljirajo posebne policijske enote. Oblasti so znova prepovedale zbiranje v bližini vladnih poslopij in zgodovinskega spomenika India Gate. Policisti so zaprli številne ulice ter deset postaj podzemne železnice.

Več sto ljudi se je kljub temu zbralo na zaenkrat mirnih protestih. S plakati in po megafonih pozivajo k pravičnosti, prižigajo sveče in na tla polagajo bele cvetove. "Sedaj hočemo videti dejanja," nemška tiskovna agencija dpa povzema izjave neke mlade protestnice.

Več deset študentov je pripravilo tudi tihi pohod do avtobusne postaje, na kateri sta se žrtev in njen prijatelj 16. decembra vkrcala na usodni avtobus. Protestniki zahtevajo kaznovanje storilcev, pa tudi spremembo odnosa do žensk v indijski družbi.

Truplo 23-letnice bodo v Indijo prepeljali v prihodnjih nekaj dneh, je na novinarski konferenci dejal indijski veleposlanik v Singapurju T.C.A. Radhavan. Na letalu bodo tudi starši študentke. Indijska vlada bo pokrila vse stroške prevoza in tudi zdravljenja, je še zagotovil.