Slovenija

Z letom 2013 kar nekaj sprememb na področju davkov

STA
29. 12. 2012, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Da bi ob varčevanju na vseh področjih zagotovili tudi dodatne proračunske prihodke, bo z začetkom leta 2013 uveljavljenih kar nekaj novih davkov. Po drugi strani so predvidene nekatere olajšave, s spremembo dohodninske lestvice bo nekoliko razbremenjen srednji sloj, dodatno se bo znižala stopnja davka od dohodkov pravnih oseb.

Davčni prihodki so poglavitni vir za polnjenje državnega proračuna. Od skupnega zneska 8,6 milijarde evrov ocenjenih proračunskih prihodkov za leto 2013 namreč kar tri četrtine predstavljajo davki. Vlada pričakuje, da se bo v proračun prihodnje leto steklo za 6,6 milijarde evrov davkov.

Dodatnih proračunskih prihodkov si vlada med drugim obeta od 50-odstotne obdavčitve najvišjih plač. V skladu s pravilnikom o določitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2013 bodo s 50 odstotki obdavčene plače, ki na leto presegajo 70.907 evrov neto oz. približno 5910 evrov na mesec. Gre za začasno obdavčitev, saj bo veljala le do konca leta 2014.

Pri dohodnini se poleg tega s 1. januarjem 2013 nekoliko spreminja lestvica za obdavčitev, in sicer se bo zvišala meja za vstop v razred, v katerem se dohodnina obračuna po 41-odstotni stopnji. Medtem ko so se letos z 41 odstotki dohodnine obračunavale plače v višini nad 15.681 evrov letno, se bo prihodnje leto ta meja zvišala na 18.960 evrov oz. približno 1580 evrov neto na mesec.

S konec novembra sprejeto novelo zakona o dohodnini se je poleg tega poseglo v nekatere olajšave. Posebna osebna olajšava od študentskega dela se bo namreč znižala za četrtino in bo leta 2013 znašala približno 2477 evrov.

Davčna uprava bo prihodnje leto zavezancem - fizičnim osebam obračunala slabi dve milijardi evrov, kar je nekaj manj kot letos. Kljub temu se bodo prilivi od dohodnine povečali, saj se je vlada z občinami dogovorila o znižanju njihovega deleža od dohodnine, do katerega so upravičene glede na število prebivalcev.

Z letom 2013 se bo zvišala stopnja cedularne obdavčitve dohodkov od kapitala in dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, in sicer z 20 na 25 odstotkov. Ta ukrep je vlada predvidela kot trajen.

Ob tem pa bodo po novem cedularno obdavčeni tudi prihodki od oddajanja premoženja v najem, ki so se doslej vštevali v dohodnino. "Gre za sistemsko ureditev, saj so vsi ostali dohodki, ki ne izvirajo iz opravljanja nekega dela, v sedanjem sistemu dohodnine že obdavčeni cedularno," je ob obravnavi sprememb zakona o dohodnini v DZ pojasnil finančni minister Janez Šušteršič.

Sredi tega leta je Slovenija že uvedla dodaten davek na motorna vozila z večjo prostornino motorja, z letom 2013 pa se bo uvedel še dodaten davek na motorna plovila, ki bo za razliko od zdaj veljavnega davka prihodek državnega in ne več občinskih proračunov. Ta davek je izražen v evrih, odvisen pa je od dolžine plovila ter moči motorja.

Novosti se obetajo tudi pri prav tako sredi tega leta uvedeni obdavčitvi luksuznih nepremičnin. Doslej so bili zavezanci za ta davek lastniki nepremičnin v skupni vrednosti nad enim milijonom evrov, ki so morali državi plačati pol odstotka od vrednosti nepremičnine oz. en odstotek, kadar je davčna osnova presegala dva milijona. Z letom 2013 se bo meja za obdavčitev s tem davkom znižala na pol milijona evrov.

Nov je tudi davek v primeru spremembe namembnosti zemljišč. Slednjega je t.i. varčevalni zakon uvedel kot protišpekulativno dajatev na dobiček, ki nastaja zaradi spremembe namembnosti zemljišča v zemljišče, na katerem je mogoče graditi stavbe. Stopnja davka je odvisna od časa, ki je minil od spremembe namembnosti v zemljišče za gradnjo stavb do prodaje, giblje pa se med petimi in 25 odstotki.

Na področju davka od dohodkov pravnih oseb se nadaljuje zniževanje nominalne davčne stopnje, ki bo prihodnje leto znašala 17 odstotkov, ob tem pa bo viden tudi učinek povišanih olajšav za vlaganja v investicije s 30 na 40 odstotkov ob sočasni ukinitvi najvišjega dovoljenega obsega investiranega zneska ter vlaganja v raziskave in razvoj s 40 oz. 60 odstotkov na 100 odstotkov.

Za najmanjše poslovne subjekte bodo z letom 2013 dobrodošle tudi razbremenitve pri vstopu v sistem za obračunavanje DDV. Ta meja je določena pri največ 50.000 evrih letnih prihodkov.

Da bi banke vendarle prisilili h kreditiranju gospodarstva, se bodo z letom 2013 zaostrili pogoji na področju obdavčitve bilančne vsote bank. Z marcem 2013 pa bodo morale finančne ustanove začeti obračunavati tudi davek na finančne storitve v višini 6,5 odstotka na vse bančne provizije, ki jih zaračunavajo finančne institucije.

Ob tem pa se z letom 2013 zvišujejo tudi okoljske dajatve in koncesije, prav tako vlada napoveduje zvišanje
trošarin, ki se obračunavajo od energentov, alkohola in tobačnih izdelkov. Ker ni uspela z zvišanjem DDv za nekatero blago in storitve, razmišlja tudi o obdavčitvi sladkih pijač.