Svet

V New Yorku letos najmanj umorov od leta 1963

STA / S.R.
28. 12. 2012, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Newyorški župan Michael Bloomberg in policijski komisar Ray Kelly sta se danes pohvalila, da je bilo v njunem mestu letos le 414 umorov, kar je najmanj od leta 1963, ko se je začelo resno statistično spremljanje kaznivih dejanj.

V Chicagu, ki ima trikrat manj prebivalcev, so na primer do četrtka našteli 500 umorov. Bloomberg je ponovil, da je bil New York glede števila umorov na 100.000 prebivalcev tudi letos najbolj varno od 25 največjih mest v ZDA. Število umorov je od lani nazadovalo za 19 odstotkov. Dosedanji rekord glede umorov je bil dosežen leta 2009, ko je bilo nasilno ubitih 471 ljudi. Letos je bilo tudi manj primerov strelskih obračunov in sicer skupaj 1353, kar je najmanj v zadnjih 18 letih.

New York ima okrog 8,2 milijona prebivalcev, Chicago pa le okrog 2,7 milijona. S četrtkovim umorom 40-letnega Nathaniela Jacksona s strelom v glavo sredi ulice je mesto za letos doseglo število 500. To je za 17 odstotkov več kot lani. Za 11 odstotkov je od lani poraslo tudi število streljanj.

Kljub ugodni statistiki pa Newyorčani ostajajo previdni, še posebej sedaj na podzemni železnici. V četrtek zvečer je doslej še neznana mlada ženska potisnila moškega na tračnice v Queensu pod vlak, ki tam vozi nad zemljo. Storilko, ki jo je posnela kamera, še iščejo.

3. decembra je brezdomec Naeem Davis potisnil pod vlak 58-letnega korejskega priseljenca Ki Suck Hana pod zemljo na postaji Times Square. Davis trdi, da je bil napaden, primer pa je bil zelo odmeven, saj je časopis New York Post na naslovnici objavil fotografijo Hana, ki je neuspešno skušal splezati na ploščad pred prihajajočim vlakom.

Primeri tovrstnih umorov in nesreč so na podzemni železnici, ki na dan prepelje več kot pet milijonov ljudi, sicer redki. Leta 1999 je odmeval umor Kendre Webdale, ki jo je vrgel pod vlak duševni bolnik Andrew Goldstein. Mesto je takrat sprejelo "Kendrin" zakon, ki psihiatričnim bolnicam nalaga, da bolnike občasno spremljajo tudi, ko jih izpustijo med ljudi. Sedaj morajo paziti, če jemljejo zdravila, pred tem pa so bili prepuščeni sami sebi.