Svet

V igrački dobila obupano pismo kitajskega delavca

K.Š.
29. 12. 2012, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vsi vemo, da je večina predmetov, ki jih kupujemo v naših trgovinah, izdelanih na Kitajskem. Malokdo pa ve, kako jih izdelujejo.

40-letna gospa je igračko kupila že v oktobru, vendar je zgodba prišla na dan šele v teh dneh. Igračka, ki je bila kupljena v eni od trgovin ameriške verige Kmart, je imela poleg navodil tudi pismo. Tako se je spet vnela polemika glede delavskih pravic na Kitajskem in to prav v času, ko nekateri od ameriških medijev trdijo, da so se delovne razmere v večini kitajskih tovarn izboljšale. Govora je predvsem o Foxconnu, kjer se proizvajajo nekateri Applovi izdelki. Očitno pa so razmere v drugih tako imenovanih delovnih taboriščih res grozljive.

Pismo, ki ga je gospa predala društvu Human Rights Watch, opisuje skoraj suženjske delovne razmere delavcev na Kitajskem. Njihov delavnik je dolg 15 ur na dan in to vsak dan v tednu, vključno s sobotami, nedeljami in prazniki. Če delavec ne pride na svoje delovno mesto ali pa se na kakršen koli način upira, ga lahko čaka celo zaporna kazen in to brez uradne odločbe. Anonimni pisec je kupca igračke tudi prosil, naj pismo posreduje društvu za zaščito človekovih pravic in to je gospa naredila. Kako bo pa društvo ukrepalo, zaenkrat še ni znano.