Svet

Poznate to žensko?

S.R.
11. 12. 2012, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Še ena roparska cvetka. Ženska, ki je v nočnem klubu ukradla mobilni telefon, se je po pomoti fotografirala, fotografija pa je preko aplikacije končala pri lastniku.

Mobilni telefon tipa iPhone 4 je bil v nočnem klubu Coalition v mestu Brighton (East Sussex) ukraden v začetku meseca decembra. Nič nenavadnega torej, če ne bi lastniku uspelo s pomočjo aplikacije tatice dejansko tudi izslediti. Ženska, ki je ukradla iPhone se je namreč med poskušanjem odklepanja telefona nevede očitno fotografirala, s pomočjo na telefonu nameščene aplikacije pa je lastnik fotografijo uspel naložiti na svoj računalnik, poleg nje pa je dobil tudi lokacijo svojega odtujenega telefona. Oborožen s praktično vsemi informacijami je lastnik zadevo predal policiji.

Temnolasa tatica na fotografiji očitno sedi v avtomobilu in se trudi odkleniti beli iPhone 4. Policija iz Sussexa je v izjavi za javnost zapisala, da sicer nimajo dokazov, da je ženska na fotografiji tudi tatica telefona, zato so vse, ki bi jo morebiti poznali prosili, naj pokličejo lokalno policijsko postajo.  

Poročnik Gavin Crute je medijem razložil, da ima lastnik ukradenega telefona na njem precej ''kul'' aplikacijo, ki fotografira vsakogar, ki ga poskuša odkleniti, poleg tega pa še zabeleži njihovo lokacijo v času poskusa odklepa, vse skupaj pa pošlje na lastnikov elektronski naslov. Tako policija dobro ve, kdaj in kje je bila fotografija posneta. Vozilo, v katerem sedi ženska pa ima očitno precej veliko strešno okno, kar bi prav tako znalo pomagati pri iskanju. Čeprav niso prepričani, da je ženska dejansko ukradla telefon pa je s tatom ali tatico zagotovo povezana.

Za iPhone sicer obstaja cel kup aplikacij, ki sledijo telefonu v primeru, da ga ukradejo. Aplikacija uporabljena v tem primeru pa naj bi bila iGotYa. Slednja se aktivira takoj, ko je pri odklepu navedeno napačno geslo. Gre sicer za neuradno aplikacijo, ki ni na voljo v uradni Applovi trgovini. Je alternativa Applovi sicer zastonjski uradni aplikaciji Find My iPhone, ki pokaže približno lokacijo telefona na zemljevidu, a ne fotografira uporabnika. Poleg tega je v Applovi spletni trgovini na voljo še cel kup plačljivih aplikacij, ki v primeru kraje pomagajo izslediti telefon (npr. Devica Locator, Gadget Track, itd.). Statistike sicer kažejo, da v Londonu dnevno odtujijo kar 170 iPhonov. Za veliko večino kraj so odgovorni kar tatovi na kolesih, ki okradejo pešce in hitro pobegnejo.