Slovenija

Delo in Večer razkrivata ciprske posle Jureta Jankovića

STA
11. 12. 2012, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podjetnik Jure Janković, sin ljubljanskega župana in predsednika opozicijske stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, je povezan s ciprsko firmo Blue Train, ki je kupovala zemljišča na območju Ljubljane.

Izpis, ki sta ga pridobila časnika Delo in Večer, namreč dokazuje, da je bil en dan direktor te družbe, pišeta časnika v svojih izdajah.

Kot navajata, je preiskovalcem vse bolj jasna slika poslov Jureta Jankovića z zemljišči v Ljubljani, ki so v enem delu potekala prek ciprskega Blue Train Investments. Janković je bil 26. maja 2009 direktor v ciprskih družbah Green Apollo in Blue Train Investmenst, poleg njega je bil direktor še Danijel Ninić. Podjetje Green Apollo se s še nekaterimi drugimi pojavlja pri gradnji hotela Cubo pri ljubljanski Drami.

Blue Train Investments, o katerem je Janković pred parlamentarno komisijo o gradbenih poslih trdil, da z njim ni povezan, je v Sloveniji deloval prek podjetij Glinatea in Azion. V prvem je ciprsko podjetje še vedno tretjinski lastnik, drugi dve tretjini imata Srđan Lolić in Predrag Lučić, ki je na pričanju pred parlamentarno komisijo branil Jankovića, pojasnjuje Delo.

Trenutno je bolj vroča zgodba s podjetjem Azion, ki je bilo leta 2009 v lasti Blue Train Investmenta in Jožeta Kiklja, bolj znanega kot lastnika podjetja Logo. Istega leta si je Janković izposodil dva milijona evrov od Marjana Pišljarja, od tega pa jih 260.000 nakazal na to ciprsko podjetje. Kmalu nato je slovensko podjetje Azion kupilo zemljišča v ljubljanski Spodnji Šiški, namenjena industrijski gradnji, navajata časnika.

Računali so na spremembo namembnosti zemljišč v možnost za stanovanjsko gradnjo, vendar se to ni zgodilo. Azion so s parcelami prodali poslovnežu Jožetu Kiklju, sklepati je, da za 245.000 evrov. Potem pa je četrt milijona evrov iz Blue Train Investmenta romalo na račun Jureta Jankovića, razkrivata časnika. Družba Blue Train je zdaj v likvidaciji, pri čemer jo je maja 2011 prevzela še ena ciprska družba Otay Limited. Ta ima 5000 evrov vplačanega kapitala in je v lasti ciprske državljanke Marianne Vazileio, dodaja Delo.

Jure Janković je doslej potrdil le, da je temu podjetju res posodil denar in da je celotno vsoto dobil tudi vrnjeno. Za dodatna pojasnila pa ga časnika v ponedeljek nista uspela dobiti.

Po informacijah Dela z Jankovićevo dosedanjo razlago niso zadovoljni na uradu za preprečevanje pranja denarja in na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Zanimajo pa jih tudi druga ciprska podjetja, ki so povezana z družino Janković. Gre za Ranstad Holdings, Tomatiz, Disonco Investment, Finadria Holdings in Green Apollo. Vse je ustanovila ista ciprska družba One World oziroma njeni poganjki, kot direktorji so se v njih izmenjevali isti ciprski državljani in kot formalni lastniki najprej One World, nato pa fiduciarne družbe Christabel. S to povezana družba Christabel Secretarial Services zdaj upravlja vsa omenjena, razen Blue Traina.

Preiskovalna komisija DZ o gradbenih poslih je lansko jesen preiskovala domnevno sporne prodaje zemljišč v Ljubljani in spremembo njihove namembnosti v novem prostorskem načrtu ter vpletenosti Zorana Jankovića in z njim povezanih oseb.

Letošnjo jesen pa je med drugim odmeval rubež imetja Jureta Jankoviću v Grosupljem, ker ni poravnal trimilijonskega dolga do podjetnika Marjana Pišljarja. Ta poskuša svoj trimilijonski dolg od njega izterjati že od oktobra 2010. Pri tem je sodna dražba Electe že spodletela, ker ni bilo kupcev, izvršitelj pa je že odpeljal Jankovićevega prestižnega mercedesa, je pisal Žurnal 24. Po navedbah Financ je Jure Janković nedavno poravnal 450.000 evrov dolga, vendar pa dolg z obrestmi še vedno znaša tri milijone evrov.