Svet

Hrvaška brez odgovora na slovensko zahtevo po kaznovanju pedofila

STA
11. 12. 2012, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaška vlada in pravosodje sta seznanjena, da v vasici Struga na območju Varaždina že pet let živi 58-letni Tomo D., ki je bil v Sloveniji zaradi spolne zlorabe pastorke obsojen na 11 let zapora.

Nista pa storila nič, da bi ga tudi zaprli, poroča danes zagrebški Jutarnji list. Slovenija je letos zahtevala, naj kazen prestaja na Hrvaškem.

Obsojeni je hrvaški državljan. Odhodu v zapor se je izognil z begom na Hrvaško, še preden je slovensko vrhovno sodišče leta 2006 potrdilo pravnomočnost sodbe. Slovenija je zanj razpisala Interpolovo tiralico, Hrvaška pa je izročitev zavrnila. V začetku februarja letos je slovensko pravosodje prosilo hrvaške kolege, naj 58-letnik prestaja kazen na Hrvaškem.

Hrvaško pravosodno ministrstvo je slabe tri mesece kasneje od varaždinskega sodišča zahtevalo, naj sproži postopek, sodišče v Varaždinu pa do danes ni storilo ničesar. Konec novembra je slovensko ministrstvo za pravosodja urgiralo in kolege v Zagrebu spomnilo na nujnost postopka, v ponedeljek pa je hrvaško pravosodno ministrstvo poslalo slovensko urgentno zahtevo varaždinskem sodišču, navaja časnik.

Tiskovni predstavnik varaždinskega sodišča Igor Pavlic je pojasnil, da so slovensko zahtevo prejeli pred več kot pol leta, a so na prevod dokumenta čakali do 7. novembra. Napovedal je, da bi odločitev lahko sprejeli danes. Če bodo zahtevi iz Slovenije ugodili, bodo lahko začeli postopek za prijetje in zapor obsojenega.

Jutarnji list, ki je zgodbo objavil na naslovnici, se sicer sklicuje na ljubljanski Dnevnik, ki je zgodbo objavil v ponedeljek. Novinar Jutarnjega lista je obiskal Strugo, kamor se je Tomo D. preselil s soprogo.

Ta je novinarju dejala, da je mož hudo zbolel. Potrdila je tudi, da je bil v Ljubljani obsojen, a zatrdila, da ni odgovoren za nadlegovanje in posilstva njene hčerke. Slednja je sicer po 12 letih spolnih zlorab od matere in njenega moža pobegnila, ko je bila stara 24 let, se zatekla v varno hišo in se zaupala policiji.