Svet

Iran naj bi zajel še eno ameriško vohunsko letalo, Američani to zanikajo

S.R. / STA
4. 12. 2012, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iranska državna televizija poroča, da je njihova Republikanska garda zajela še eno ameriško brezpilotno letalo.

Brezpilotno letalo naj bi vstopilo v iranski zračni prostor v Perzijskem zalivu. Televizijsko poročilo je sicer navajalo navedbe generala pomorskih sil republikanske garde Ali Fadavija. Iranske sile naj bi tako kmalu po vstopu ujele ''vsiljivca'', ki naj bi vzletel z ameriške letalonosilke. Po besedah generala je brezpilotno letalo tipa ScanEagle sedaj v iranskih rokah. To pa ni prvič, da je Iran domnevno zajel ameriško brezpilotno letalo. Leta 2011 so se na spletu tako pojavile fotografije domnevno sestreljenega CII-nega brezpilotnega letala RQ-170 Sentinel, ki naj bi prav tako kršilo iranski zračni prostor. A takrat so mnogi trdili, da so fotografije računalniško obdelane, ali pa da je Iran zgradil nekakšno maketo ameriškega letala, ter da ga v resnici sploh niso sestrelili.

ScanEagle je sicer manjše a vzdržljivo brezpilotno letalo, ki ga ameriška mornarica uporablja od leta 2005. Malo letalo ne potrebuje nobenega letališča, temveč ga v zrak izstrelijo s pnevmatskim katapultom, pri pristanku pa ga ujamejo s posebno zanko. Uporabljajo ga za avtonomen nadzor bojišč, v zraku pa lahko ostane tudi do 22 ur.

Tiskovni predstavnik pete flote ameriške mornarice Jason Salata je danes v odzivu na trditve Irana poudaril, da ZDA na Bližnjem vzhodu ne pogrešajo nobenega letala, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Zanikal je tudi navedbe, da je ameriško letalo vstopilo v iranski zračni prostor ter dejal, da so "ameriške operacije v Perzijskem zalivu omejene na mednarodne vode in zračni prostor".

Povedal je še, da je v preteklosti nekaj letal ScanEagle strmoglavilo v morje, a ne v zadnjem času.