Slovenija

V Mariboru poka

STA / S.R.
3. 12. 2012, 18.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariboru več tisoč protestnikov pred mestno hišo vzklika Gotof je. Slišati je poke močnih petard, tudi tako imenovanih topovskih udarov.

 Bakla je priletela tudi v glavni balkon občinske stavbe. Policija na Twitterju sporočila, da razmere obvladuje, vendar je stanje vse bolj napeto.

Protestnike so sicer po megafonu pozvali, naj ne hodijo pred občino, ampak naj ostanejo na Trgu svobode. Vendar se je množica premaknila tudi proti Rotovžu.

Čeprav je protest do sedaj v glavnem potekal mirno, so med protestom v občinsko stavbo že poleteli različni predmeti, pred stavbo pa je zagorela tudi bala sena, za katero so kmalu za tem nato policisti na družbenem omrežju Twitter sporočili, da jo bodo pogasili. Protestniki so zažgali tudi repliko radarja.

Protestniki v Mariboru, ki jih je tokrat še več kot na zadnjem protestu, so napolnili tudi Trg svobode, Grajski trg in Trg generala Maistra. S transparenti, žvižgi, vzkliki in sirenami med drugim sporočajo, da si želijo, da se v Maribor vrne morala. Sicer pa ne protestirajo le proti županu Francu Kanglerju, ampak tudi proti širši politični in občinski politični eliti.

Tako imenovana Tretja mariborska vstaja sicer poteka pod geslom "Nesimo ga vun". Zdaj že vsem znano geslo "Gotof je" pa se pojavlja tudi na majicah in na kapah številnih protestnikov.

Nekateri protestniki so s seboj prinesli rože, drugi nagrobne sveže, proteste pa občasno spremlja tudi glasba. Je pa policija na Twitterju sporočila, da so v bližini shoda našli več nevarnih predmetov: lesene palice, bencin, granitne kocke, plinske maske.

Protestniki so se tako kot pri prejšnjih protestih organizirali prek družbenega omrežja Facebook, kjer ima njihova skupina "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora" že več kot 30.000 podpornikov.