Svet

Policisti preprečili še en pokol v kinu

S.R.
17. 11. 2012, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policija v ameriški zvezni državi Missouri je v petek, 16. novembra aretirala 20-letnika, ki je načrtoval strelski pohod, podoben tistemu, v katerem je julija umrlo 12 ljudi.

Za tarčo si je 20-letnik namreč najprej izbral kinodvorano, v kateri se je vrtel najnovejši del sage Somrak, nato pa naj bi si premislil in se odločil napasti lokalni Walmart. Blaec Lammers iz mesta Bolivar v Missouriju je obtožen nakupa jurišnih pušk, več kot 400 kosov streliva in načrtovanja napada podobnega tistemu, ki je konec julija pretresel Auroro v Koloradu. Takrat je na premieri Batmana pod streli Jamesa Eagana Holmesa umrlo 12 ljudi, še 57 pa jih je bilo ranjenih. Lammersa je policija poleg tega obtožila še načrtovanja terorističnega napada in oborožene akcije. Trenutno je v zaporu, varščina pa je 500.000 dolarjev.

Lammersova mati je v četrtek poklicala policijo, saj je bila zaskrbljena zaradi sinovih nakupov orožja. Policiji pa je zaupala še, da se boji, da bo njen sin ustrelil ljudi v kinematografu. Kupil naj bil namreč vstopnico za sobotno predstavo sage Somrak: Jutranja zarja, 2. del.

No, ko so ga policisti prejeli, jim je povedal malce drugačno zgodbo. Pred napadom naj bi si premislil in se odločil napasti trgovino Walmart. Razlog? V kolikor bi mu zmanjkalo krogel, bi samo razbil steklo v omarah s strelivom (Walmart ga kljub kontroverznosti še vedno prodaja) in nadaljeval z napadom. Detektiv Dusty Ross, ki je zasliševal Lammersa, je medijem izjavil, da naj bi se osumljenec po napadu v kinu oziroma Walmartu nameraval predati. Tiskovni predstavnik kina B&B v Bolivarju, kjer naj bi se zgodil napad se je policiji že zahvalil za hitro ukrepanje. Walmart izjave še ni podal.

Delček zapisnika z zaslišanja, ki je prišel v javnost deloma razkriva ozadje napada. Lammers je zatrdil, da je puške kupil za lov, ko pa so ga vprašali, kaj meni o nedavnih napadih pa je povedal, da ima ''z napadalci veliko skupnega'', saj je tudi on ''tih in nekako osamljen''. Poleg tega naj bi imel tudi samomorilska nagnjenja.

Lammers naj bi puški sicer kupil v ponedeljek in v torek (12. in 13. novembra) – kraja nakupa policija ni razkrila – nato pa se je odpravil v bližnje mesto Aldrich, kjer je vadil streljanje. Pred tem namreč še nikoli ni streljal, zato se je poskušal vsaj malce seznaniti z orožjem. Policiji je povedal še, da pred napadom ni jemal zdravil. Kakšna zdravila mu je predpisal zdravnik policija prav tako ne želi razkriti.

Detektiv Ross meni, da je Lammers deloval sam ter da v načrtovanju napada ni sodeloval nihče drug. Aretacija p je razkrila tudi, da je Lammers že leta 2009 skoraj prišel navzkriž z zakonom. Policistom je povedal, da je že leta 2009 želel zabosti uslužbenca Walmarta (kar je najverjetneje tudi razlog za to, da si je to trgovino izbral za tarčo) in mu sledil po trgovini, vse dokler na prizorišče niso prispeli policisti. Takrat Lammers na sodišču ni bil obtožen.