Slovenija

V Ljubljani danes demonstracije proti načinu reševanja krize

STA
17. 11. 2012, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo danes potekale množične demonstracije zoper način reševanja krize. Organizatorji - tri sindikalne centrale, upokojenci in študenti - želijo z njimi opozoriti na ukinjanje socialne države in se zavzeti za delovna mesta, javne storitve in dostojanstvo. Na protestih pričakujejo na tisoče ljudi.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederaciji neodvisnih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Študentski organizaciji Slovenije in Zvezi društev upokojencev Slovenije jih najbolj skrbi ostro varčevanje, ki ga predvidevata državna proračuna za prihodnji dve leti.

Ekstremni rezi po njihovi oceni ne bodo zagnali gospodarstva, temveč bodo krizo še poglobili in bodo vodili v še večjo revščino.

Protesti bodo sicer potekali v okviru vseevropskih demonstracij, ki so se ta teden zvrstili po številnih evropskih mestih in katerih namen je bil prav tako izraziti nasprotovanje osredotočenju vlad na zategovanje pasu.

Po navedbah slovenskih organizatorjev to, da so se sami za demonstracije odločili na soboto, govori o veliki odgovornosti, saj to ne bo prekinilo delovnega procesa, ter o prepričanju, da so se ljudje protestov pripravljeni udeležiti tudi na svoj prosti dan.

Protesti bodo v prestolnici potekali od 11. do 13. ure. Na Kongresnem trgu bo postavljen oder, na katerem se bodo zvrstili govorniki, med njihovimi govori pa bo poskrbljeno za glasbene vložke. Organizatorji pričakujejo tisoče ljudi, prizadevali pa si bodo za miren potek protestov. Za varnost bodo skrbeli policisti in varnostniki.