Svet

Za soočenje v ZDA na vrsti Biden in Ryan

STA / S.R.
11. 10. 2012, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ospredju pozornosti ameriške predvolilne kampanje bosta danes podpredsedniška kandidata demokratov Joe Biden in republikancev Paul Ryan.

Pomerila se bosta na televizijskem soočenju v Danvilleu v zvezni državi Kentucky. Pod pritiskom sta oba, posebej pa Biden, ki mora popraviti vtis predsednika Baracka Obame.

Po prepričljivem nastopu republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja pretekli teden v Denverju se namreč Obami zmanjšuje javna podpora in zadnje povprečje nacionalnih anket organizacije RealClear Politics kaže, da je sedaj v rahli prednosti Romney.

V anketah držav, ki bodo odločilnega pomena, Obama sicer ohranja prednost, a se ta krči. Poleg tega pa republikanci sedaj vlagajo več denarja na primer v Pensilvanijo in Michigan, ki sta bila pred soočenjem zanesljivo v Obamovem taboru.

Obe kampanji zatrjujeta, da se na ankete ne ozirata, ker jima je bilo vedno jasno, da bo tekma tesna do konca. V ZDA so se sicer že začele predčasne volitve, ki potekajo v 40 zveznih državah.

Zaradi slabega nastopa Obame je zanimanje za podpredsedniško soočenje večje kot običajno. Oba podpredsedniška kandidata pred dogodkom skušata zmanjševati pričakovanja in hvalita drug drugega. Ryan sicer meni, da bo Biden zelo napadalen, ker bo skušal popraviti vtis Obame. Biden pa trdi, da namerava govoriti le dejstva in opozarjati na prave načrte republikancev, ki so v Romneyjevem nastopu volivcem ostali skriti.

Biden ima številne izkušnje s soočenji, saj se je dvakrat potegoval za predsednika ZDA in leta 2008 je bil po mnenju komentatorjev celo boljši od Obame. Njegov priljuden slog je za volivce privlačen, je pa znan tudi po neprevidnih izjavah, zaradi katerih ima kasneje težave.

Ryan, 42-letni kongresnik iz Wisconsina, velja za konservativnega proračunskega strokovnjaka, ki podobnih soočenj na nacionalni ravni še ni imel. Od Bidna je skoraj 30 let mlajši, sicer pa je bolj ali manj neznanka.