Svet

Bodo Hvrati leteli s tem letalom?

STA / S.R.
11. 10. 2012, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Švedska državna agencija za trgovino z vojaško tehnologijo FXM je v sredo hrvaški vladi uradno ponudila nakup švedskih vojaških letal gripen.

Hrvaška se še ni odločila, ali bo svoja vojaška letala mig 21 znova poslala v popravilo ali bo zagotovila sredstva za nakup novih letal.

Švedska ponuja osem letal JAS 39 gripen, ki jih je razvila družba Saab. Kot je dodal direktor programa za Hrvaško pri FXM Jerry Lindbergh, ponujajo tudi tehnično podporo, načrt urjenja za pilote in tehnično osebje ter ustrezne možnosti financiranja.

Kot je pojasnil, gre za desetletno posojilo, ponudba, ki vsebuje tudi določena vlaganja v hrvaško gospodarstvo, pa bo na mizi do januarja prihodnje leto. Domnevno gre za zadnjo ponudbo Švedov, ki že več let poskušajo prodati letala na Hrvaško.

Če bi hrvaška vlada sprejela ponudbo, bi lahko bila prva letala na hrvaškem nebu v začetku leta 2014, je povedal Lindbergh.

Časnik Jutarnji list na svoji spletni strani poroča, da je vrednost osmih ponujenih letal približno pol milijarde evrov, ni pa znano, ali je v ceno vključena tudi oborožitev letal.

Dodaja, da bo Hrvaška, če se bo odločila za nakup švedskih letal, sodelovala z Madžarsko, ki že ima 12 gripenov. Hrvaški vojaški piloti bi lahko takoj šli na urjenje v sosednjo državo.

Časnik še poroča, da je madžarska vlada pripravljena Hrvaški oddati določeno število letal, dokler ne pridejo nova letala iz Švedske, saj so hrvaški migi tik pred iztekom svoje življenjske dobe.

Poleg Švedske in Madžarske imajo letala gripen tudi na Češkem, Tajskem in v Južnoafriški republiki, za nakup pa se zanima tudi Švica.

Hrvaški mediji so pred dnevi ugibali, da namerava švedska stran v okviru pogodbe za letala kupiti reško ladjedelnico 3. maj, česar predstavniki FXM v sredo niso niti zanikali niti potrdili. Povedali so zgolj, da niso osredotočeni na določeno ladjedelnico, temveč bi se s hrvaškim ministrstvom za gospodarstvo dogovarjali o načinih sodelovanja in vlaganjih na Hrvaškem.

Domnevno gre za približno 20 različnih gospodarskih projektov, ki bi po trditvah švedske strani hrvaškemu gospodarstvu prinesli približno enak znesek, kot ga bo hrvaška vojska porabila za nakup letal.

Jutarnji list, sklicujoč se na neuradne podatke, še navaja, da so Švedi ponudili, da bi od Hrvaške vzeli v zakup 300.000 hektarjev neobdelane kmetijske zemlje, nadomestilo pa bi nakazovali na poseben račun znotraj hrvaškega državnega proračuna, s katerega bi Zagreb plačal obroke za nakup letal.

Hrvaški obrambni minister Ante Kotromanović je prejšnji konec tedna izjavil, da pričakujejo švedsko ponudbo. Povedal je, da Hrvaška v razvojni strategiji oboroženih sil načrtuje obdržati vojaško letalstvo, način, kako bodo to storili, pa bo odvisen od stanja v državni blagajni.

Zgodba o nakupu letal za hrvaško vojaško letalstvo traja že nekaj let. Vlada pa se ne more odločiti, ali bodo za nadzor in obrambo svojega zračnega prostora kupili nova letala ali pa bodo še za kakšno leto poskusili usposobiti stare ruske mige. Hrvaški mediji ugibajo, da je operativno uporabnih le še nekaj migov 21.