Svet

Japonsko prizadel nov potres

S.R.
2. 10. 2012, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V torek zgodaj zjutraj po lokalnem času je Japonsko prizadel potres z magnitudo 6.2. Pred dobrim letom in pol je to državo sicer prizadel potres, ki je sprožil tudi uničujoč cunami.

Po podatkih ameriškega geološkega inštituta je bil epicenter 9 kilometrov pod površjem, lokacija epicentra pa je bila 96 kilometrov vzhodno-severovzhodno od mesta Miyako in 550 kilometrov severno-severovzhodno od Tokia.

Kot omenjeno je to prvi večji potres po uničujočem potresu z magnitudo 9.0, ki je pred dobrim letom in pol povzročil ogromen cunami. Slednji je zahteval več tisoč življenje in povzročil najhujšo jedrsko krizo po Černobilu.  

Japonska meteorološka agencija tokrat sicer ni izdala opozoril pred cunamiji, prav tako pa tovrstnih opozori ni izdal niti Center za opozarjanje pred cunamiji v Tihem oceanu. Okoli 30 minut po prvem sunku je isto območje prizadel še drug sunek, ki pa je bil rahlo šibkejši in je imel magnitudo 5.1. Območje, ki sta ga prizadela oba sunka je sicer eno izmed tistih, ki sta ga cunami in potres leta 2011 najbolj opustošila. Drugi sunek je bil sicer precej globlji od prvega, saj se je epicenter nahajal okoli 38 kilometrov pod površjem.

O gmotni škodi ali smrtnih žrtvah zaenkrat ne poročajo.