Slovenija

Na vrhu NLB odslej Janko Medja

STA
2. 10. 2012, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Petletni mandat predsednika uprave NLB je z današnjim dnem nastopil Janko Medja.

Nadzorni svet banke ga je na to mesto imenoval sredi septembra, Medja pa je v ponedeljek prejel dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje funkcije člana uprave banke, so danes sporočili iz NLB.

Doslej predsednik nadzornega sveta NLB je tako na mestu prvega moža banke zamenjal Boža Jašoviča, ki je zaradi nesoglasij z državo kot največjim lastnikom glede prodaje Mercatorja s položaja odstopil že decembra lani.

Medja, rojen leta 1972, je pred junijskim imenovanjem v nadzorni svet NLB večino svoje poslovne poti oziroma 11 let preživel v Unicredit banki Slovenija.

Za največji izziv svojega mandata v NLB je Medja izpostavil povrnitev ugleda in zaupanja v banko. Ob imenovanju je izrazil željo po mandatarskem načelu pri imenovanju nove vodstvene ekipe v tesnem sodelovanju z nadzorniki. "Pričakujem, da bo nova uprava operativna v najkrajšem možnem roku," je napovedal.

Med prednostnimi nalogami nove uprave je še navedel, da se mora banka jasno začeti ukvarjati s strankami in poslom, omenil je prestrukturiranje banke v smislu čiščenja bilanc ter prenove upravljanja in organizacijskih sprememb ter skrb za kapitalsko ustreznost banke, pri čemer ne prestrukturiranje ne skrb za kapitalsko moč ne bosta mogoči brez sodelovanja z lastniki in z nacionalnimi ter evropskimi regulatorji.

Kdo bo Medjo nadomestil v nadzornem svetu uradno še ni znano. Ministrstvo za finance je napovedalo čimprejšnjo skupščino, na kateri bi dopolnili nadzorni svet, koalicija pa naj bi se po poročanju medijev dogovorila o prihodu direktorja Združenja bank Slovenije Franceta Arharja v nadzorni svet banke. Nekdanji guverner Banke Slovenije in donedavni predsednik uprave Unicredit banke Slovenije pa naj bi postal prvi nadzornik.