Stavka na upravnih enotah

Vrste in jeza čakajočih naraščajo, javna uprava naj bi bila servis občanov

Lidija Markelj
24. 6. 2024, 19.30
Deli članek:

Stavka zaposlenih na upravnih enotah je povzročila zelo dolge vrste čakajočih. Za nujne opravke, kot je naročilo osebnega dokumenta, prijava spremembe prebivališča, podaljšanje vozniškega dovoljenja itn. ljudje čakajo uro, dve ali tudi več. Seveda to povzroča jezo, razočaranje in ogorčenje – ne le proti stavkajočim, tudi proti aktualni vladi.

Lidija Markelj
Dolge vrste čakajočih se zaradi stavke delavcev vijejo pred upravnimi enotami, tudi novomeško.

Stavka, v kateri zaposleni zahtevajo predvsem višje plače, se je začela že novembra lani, v pol leta pa se je stopnjevala z enega dneva na ves teden in širila na več upravnih enot, od 15. maja stavkajo zaposleni na 31 od 55 upravnih enotah po državi vsak delovni dan, nekatere enote pa le ob sredah. Tudi na Dolenjskem imajo ljudje težave, saj se za stavko nista odločili le UE Ribnica in Sevnica, vse dni v tednu stavkajo na UE Novo mesto, Brežice, Krško in Metlika, ob sredah pa na UE Trebnje in Črnomelj. Čeprav veliko uporabnikov stavko zaposlenih razume, vseeno občutijo stisko in nemoč. Pred dnevi smo preverjali utrip med čakajočimi pred UE Novo mesto in jih povprašali, katere opravke imajo in kako gledajo na vse skupaj.

Kaj je pomembno?

Jože iz okolice Novega mesta je spregledal, da mu je poteklo vozniško dovoljenje in je to ugotovil šele ob podaljšanju prometnega dovoljenja. »Zdaj nisem mobilen, kar je seveda problem, saj sem še v službi in avtomobil res potrebujem. Sem me je pripeljala žena. Upam, da bom kmalu na vrsti; prijavljal se nisem, čakal bom, dokler bo treba. Ampak ne gre mi v račun, da zaradi stavke ljudje čakajo ure in ure. Državna uprava je vendar servis državljanov,« je dejal in omenil še, da ne razume, da je podaljšanje vozniškega dovoljenja nujna zadeva, prva izdaja vozniškega dovoljenja pa ne. Njegova vnukinja je v Novem mestu čakala zaman, poslali so jo na UE Trebnje, kjer pa so vrste še daljše, po spletu pa se termina sploh ne da več rezervirati, saj je zapolnjen že ves julij.

Ana iz okolice Dolenjskih Toplic je pred upravno enoto prišla zgodaj zjutraj in bila takoj na vrsti. »Prišla sem le oddat mrliški list. Dolgo čakanje na osebne dokumente se mi zdi grozno. Rekla bom le – treba je delati. Tudi mi smo morali, za zelo majhne plače. Če smo en dan stavkali, smo morali vse nadomestiti ponoči,« je dejala in odhitela po drugih opravkih.

Lidija Markelj
Ljudje stojijo zunaj, na dežju, soncu, stari, mladi ...

V zasebnem sektorju ni stavk

Stavkajočih ne podpira Tone iz okolice Šmarjeških Toplic, ki je prišel urejat aplikacijo zVEM. Potreboval je potrdilo UE. »Prej sem se pozanimal po telefonu. Čakam že dobro uro. Ta stavka me preseneča. Javni uslužbenci bi morali delati v gospodarstvu, v katerem sem tudi sam 43 let. Tam se je le reklo, kaj se dela, nobenih pogajanj o kakem denarju. Delaj ali pojdi! In zakaj ne stavkajo vse UE? Sicer pa, zakaj zahtevajo le višje plače in se raje ne pogovarjajo o nagrajevanju po delu? Prepričan sem, da vsi delavci ne delajo enako dobro in dovolj, torej naj nagradijo in stimulirajo dobre,« meni Tone in doda, da ne odobrava, da državljani, ki plačujemo davke in se držimo predpisov, skoraj nimamo več dostopa do storitev na upravnih enotah, ki so nujne.

Za pošteno plačilo

Tudi Sara iz Novega mesta, ki je v vrsti stala zaradi podaljšanja osebnih dokumentov, se je dotaknila plač zaposlenih na UE. »Stavko podpiram, ker zagovarjam, da so ljudje pravično in pošteno plačani, kot je slišati, pa na UE sploh glede na odgovornost dela niso. Gotovo pa so med njimi razlike – nekateri delajo dobro, drugi slabše in manj. Ni pa mi všeč, da zaradi njihove stavke ljudje ne moremo priti do storitev. Sama v službi ne morem stavkati, posel moram opraviti, pa če mi je všeč ali ne, plačilo pa imam podobno kot na upravnih enotah. Vztrajala bom pri čakanju, saj brez osebnih dokumentov ne gre. Ne morem si tudi privoščiti spet novega dne stanja v vrsti,« je povedala.

Sramota za državo

Upokojenec Stane z Otočca je prišel zaradi podaljšanja vozniškega dovoljenja. Čakal je že dobro uro. Meni, da stavka traja predolgo in da bi država morala rešiti zadeve, »saj ta razmerja plač v javnem sektorju res niso prava. Sploh pa stavka že skoraj pol države, od zdravnikov naprej, pa nihče nič. Tega res ne razumem, vlada bi morala te zadeve reševati.«

Dolgo čakanje se je zdelo nesprejemljivo tudi Mojci iz Novega mesta, ki je prišla s sinom urejat podaljšanje potnega lista. Stavka jo je neprijetno presenetila, prišli so iz tujine. »V veliko državah smo živeli, pa kaj takega nisem še nikjer doživela – da bi v vrstah zunaj čakali za osebne dokumente. Na prvi pogled je videti, da so ljudje kot ovce, pridejo, čakajo … Zakaj nihče ne protestira, zakaj se o tem ne poroča v medijih? Nedostojno je to: stari, invalidi, otroci, izpostavljeni vročini, dežju. Ni problem, če je malo vrste, to vsak razume, ampak takole. Ta stavka je sramota za državo; takšno stanje je absolutno nesprejemljivo!« je menila.

Lidija Markelj
Lidija Lubej, sindikalna zaupnica v UE Novo mesto, s prstom kaže na neodzivnost vlade.

Računajo na razumevanje

Jezo in ogorčenje ljudi razume sindikalna zaupnica na UE Novo mesto Lidija Lubej, a poudari, da stavkajoči računajo tudi na njihovo razumevanje. »Žal nam je, da zaradi stavke trpijo, naredili smo vse kar smo lahko, da jo čim manj občutijo. Veliko oddelkov dela nemoteno, zdaj, ko nam je Ministrstvo za javno upravo določilo nujne naloge – te so pravzaprav skoraj vse, ki jih opravljajo UE, zaradi česar je po našem mnenju celo ogrožena pravica do stavke, kar bomo dali na presojo sodišču –, pa ne opravljamo več le izdaj prvega vozniškega dovoljenja, prijav na CPP-teste in izpitne vožnje ter mogoče še kaj,« pove Lubejeva. Ni preveč optimistična, da bi prav kmalu prišlo do primernega dogovora Sindikata državnih organov Slovenije z Ministrstvom za javno upravo in da bi uresničili zahteve stavkajočih: zvišanje plač za sedem plačnih razredov.

Protest v Ljubljani

»Žal na vsakokratnih pogajanjih naletimo na neodzivnost nasprotne strani. Nič se ne zgodi, ministrstvo ne pride z nobenimi konkretnimi predlogi, stavka kar traja. Zato smo se na zadnji seji sindikata upravnih enot odločili za organiziran protestni shod vseh upravnih enot v Ljubljani, ki bo v prvi polovici julija, da pred vso Slovenijo povemo svoje zahteve,« je povedala Lidija Lubej.

Na UE Novo mesto stavka več kot polovica od 73 zaposlenih, sedem od njih jih nima minimalne plače. Nekateri stavkajoči si tudi premislijo, saj »se dogajajo pritiski in morajo stavkajoči vsakodnevno pisati natančna poročila o svojem delu. Zato nekatere stavka mine.«

Lubej poudarja, da je problem kompleksen, saj zaradi prenizkih plač uradniki zapuščajo upravne enote, novih pa ne uspejo privabiti in zaostanki so čedalje večji. »Mladi pridejo in odidejo. Pred kratkim smo zaposlili dve pravnici, pa sta obe hitro odšli drugam, na boljša plačana delovna mesta. Znotraj javnega sektorja pač nismo privlačni,« pove sindikalistka in doda, da se načelnica UE Mateja Sotler Štor zelo trudi manjkajoči kader hitro nadomestiti.

Sa.R.
Ljudski glas pravi, da stavka traja predolgo, država bi morala rešiti zadeve.

Kaj pravita načelnika

Načelnica še pove, da »skladno z usmeritvami ministrstev izvajajo bistvene naloge, pritožbe pa so redke, »saj opravimo večino nalog.« Da na UE Trebnje, kjer stavka poteka vsako sredo, zaznavajo bistveno povečan obisk strank, pove načelnik Milan Rman. »Na področjih, na katerih ni krajevne pristojnosti, prihajajo stranke iz drugih upravnih enot, največ z območja Ljubljane,« pravi. Največ jih pride zaradi menjave osebnih dokumentov, zaradi prijave na praktični in teoretični del vozniškega izpita ter zaradi prve izdaje vozniškega dovoljenja. EU Trebnje na vsak uradni dan obravnava okoli 160 strank.

Te dni so se zaradi stavke na upravnih enotah oglasili tudi slovenski gospodarstveniki. Opozarjajo na težave pri zaposlovanju tujih delavcev in na zamude pri izdaji gradbenih dovoljenj. V gospodarstvu bi si zato želeli razširitve nabora bistvenih nalog med stavko. Predsednik vlade Robert Golob pravi, da se sistema plač v javnem sektorju ne da urediti čez noč in da bo treba počakati na celovito reformo plačnega sistema v javnem sektorju. Vrste pred UE se bodo torej vile še do jeseni ali dlje.