Slabe pol miljona

Zaključena obnova koprskega zvonika

A. M./STA
22. 6. 2024, 01.48
Posodobljeno: 22. 6. 2024, 15.03
Deli članek:

Mestna občina Koper je po nekajmesečni temeljiti prenovi v petek s slavnostnim programom odprla koprski zvonik. Med drugim je poskrbela za popolno prenovo notranjega stopnišča in ograje ter kamnitih sten in stropov. Novi sta tudi razsvetljava zvonika in električna napeljava, so zapisali na spletni strani občine.

Profimedia
Koprski zvonik med drugim hrani najstarejši zvon v Sloveniji.

"Po nujni prenovi je koprski zvonik oziroma mestni stolp zaživel v osveženi podobi, kot je primerno za enega pomembnejših arhitekturnih spomenikov in najbolj obiskanih objektov v mestu," so poudarili na občini.

Popolnoma so prenovili stopnišče in ograje, vključno z ograjo pod zvonovi. Delavci so zamenjali vse mreže na odprtinah zvonika in pod nadzorom zavoda za varstvo kulturne dediščine v celoti prenovili kamnite stene in strope. Sanirali so stene obokov na kvadrifori pod zvonovi, posodobljen je vhod v stolp.

Zvonik je dobil novo razsvetljavo in novo električno napeljavo. Ob tem je Mestna občina Koper poskrbela za revalorizacijo in prezentacijo bogate dediščine, ki jo stolp hrani. Tako zvonik zdaj dopolnjuje nova medetažna konstrukcija, v kateri je tudi vitrina, ki hrani urni mehanizem z utežmi.

Prenovljeni urni mehanizem je znova povezan z urnimi kazalci, v nadaljevanju pa bo povezan s tremi zvonovi, ki so postavljeni na manjši leseni konstrukciji pod liturgičnimi zvonovi in ki bodo v kratkem s svojim oglašanjem sporočali točno uro, so napovedali na koprski občini. S tem bodo delovali vsi zvonovi v zvoniku - tako cerkveni, ki vabijo k bogoslužju, kot občinski, ki sporočajo, koliko je ura.

Zvonik je prenovila družba Geoit iz Kopra. Naložba je vredna 450.000 evrov z DDV. Ministrstvo za kulturo je na podlagi javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju premične kulturne dediščine iz programa za sanacijo najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov v Sloveniji projekt sofinanciralo v višini dobrih 185.000 evrov.

Mestna občina Koper je bila pri tem uspešna pri prijavi projekta Terra Gothica Incognita, ki bo sofinanciran iz programa Interreg VI-A Italija - Slovenija 2021-2027 in v sklopu katerega bo občina poskrbela za postavitev interaktivne razstave ter opremo zvonika.

Prenovljen zvonik je od danes znova odprt za oglede. Ogled je možen vsak dan med 9. in 19. uro.

Mestni stolp je s svojimi 54 metri razgledna točka mesta in med najbolj obiskanimi objekti v mestu. Med drugim hrani najstarejši zvon v Sloveniji, zvon sv. Nazarija, ki je bil 6. septembra 1333 ulit v livarni mojstrov Jakoba in Nikolaja v Benetkah, so še sporočili z Mestne občine Koper.