V Portorožu združili dve plaži

Plaže pripravljajo za prihod turistov, a ponekod ne prav učinkovito

Jan Klokočovnik
21. 6. 2024, 21.05
Deli članek:

Letos bo portoroška plaža prvič v celoti osvetljena tudi ponoči, na njej pa bo tudi prostor za osvežitev pasjih ljubljenčkov. Vendar je eno najbolj znanih kopališč v Sloveniji letos ostalo brez vodnih športov. Vprašanje je, ali bo najem bodisi pedalina bodisi vodnega skuterja, ki ga mnogi povezujejo z brezskrbnim poletnim rajanjem, sploh še kdaj na voljo.

Tomaž Primožic/FPA
Korenita prenova plaže sledi naslednje leto.

Med novostmi v Portorožu je tudi ta, da je letos kopališče še nekoliko večje. Letos sta se namreč Centralna plaža Portorož in Plaža Lucija združili in bosta odslej eno kopališče, imenovano Plaža Portorož. »Plaži smo združili z namenom optimizacije upravljanja in izboljšanja storitev za obiskovalce. Tako bomo lahko bolje uskladili aktivnosti na obeh plažah, zagotovili enotno kakovost storitev in učinkoviteje uporabili razpoložljive vire,« pojasnjujejo v javnem podjetju Okolje Piran.

Prva portoroška pasja plaža

Odslej bo kopanje tudi na lucijski strani plaže varnejše, saj je Okolje Piran status varovanega vodnega območja, ki je doslej veljal zgolj do pomola pri nekdanjem lokalu Paprika, razširilo vse do območja pod objektom Taverna. Tudi ta del plaže bo tako dobil svojega reševalca iz vode, ki ga je pred leti že imel.

Na tej lokaciji pa bo v začetku julija zaživela prva portoroška plaža za pse. Najemnik betonskega dela plaže, ki bo upravljal plažo za pse, je družba Montys Beach. Za štirinožne prijatelje bodo na voljo posebna pasja hrana in priboljški, zabavali se bodo lahko tudi v pasjem agility parku. »Žal smo doslej lastnike pasjih ljubljenčkov usmerjali drugam, saj jim vstop na portoroško plažo ni bil dovoljen. Odslej ne bo več tako. Menim, da je pasja plaža za Portorož dodana vrednost,« poudari direktor komunalnega podjetja Okolje Piran Neset Dulai.

Tomaž Primožic/FPA
Izboljšanje storitev za obiskovalce je bilo nujno potrebno.

Bo Portorož ostal brez vodnih športov?

Medtem ko se bodo letos v Portorožu veselili kosmatinci in njihovi lastniki, pa bo najbrž precej manj veselja med ljubitelji vodnih športov. Okolje Piran letos ni objavilo razpisa za najem centra za vodne športe na plaži. »Za razpis se nismo odločili, saj bomo prihodnje leto prenavljali plažo. Vprašanje je, ali bomo tedaj sploh ohranili center za vodne športe. Če se odločimo za ohranitev, bomo šli v razpis za daljše obdobje,« o usodi vodnih športov pove Dulai. Na lokaciji, kjer je stal dosedanji center, so postavili dodatne ležalnike in senčnike.

Prvič v celoti osvetljena

Portoroška plaža bo letos tudi prvič v celoti osvetljena. »Lani smo osvetlili območje pod hotelom Metropol, ki je bilo v nočnih in večernih urah zavito v popolno temo, letos pa smo postavili osvetlitev tudi na promenadi ob travnatem delu, ki se razprostira med nekdanjim lokalom Paprika in lokacijo vodnih športov,« je še povedal direktor Okolja.

Tomaž Primožic/FPA
Poletje kliče na obalo, obmorski kraji se že pripravljajo.

Obsežnejša prenova prihodnje leto

Okolje Piran je sicer tik pred začetkom letošnje kopalne sezone, ki se je začela 15. junija, zaključilo sanacijo betonskih površin na nekdanji lucijski plaži. Dulai pove, da so s tem tlakovali pot novim naložbam, ki jih bodo izvedli prihodnje leto, ko se portoroški plaži obeta obsežnejša prenova. »Poskrbeli bomo, da bo plaža še lepša in da je ne bo več krasil zgolj goli beton. Med drugim bomo uredili dodatne zelene površine in postavili korita za rastline,« sklene Dulai.

Plaža Portorož se po novem uradno razprostira na površini približno 85.000 kvadratnih metrov. Od tega je 29.936 kvadratnih metrov kopnega in 55.625 kvadratnih metrov vodnih površin. Kopenska površina sega od nekdanje Taverne v Luciji do lokala Alaya v Portorožu in je razdeljena na peščeni, travnati in betonski del. V času obratovanja plaže je prisotnih sedem reševalcev iz vode ter usposobljeno osebje za nudenje prve pomoči.