Odpravnine

Proti javnemu zavodu so tožbe vložili Andrej Grah Whatmough, Vesna Zadravec in Uroš Urbanija

Blaž Petkovič
21. 6. 2024, 19.37
Deli članek:

Sodnih postopkov med bivšim vodstvom in javnim zavodom je (bilo) pet, tožniki pa so Andrej Grah Whatmough, Vesna Zadravec in Uroš Urbanija. Kaj zahtevajo?

Primož Lavre
Do sedaj je bilo vloženih pet tožb med Radiotelevizijo Slovenija in nekdanjim vodstvom.

Ker se je v zadnjih mesecih zvrstilo kar nekaj sodnih odločitev v sporih med Radiotelevizijo Slovenija in nekdanjim vodstvom javnega zavoda, smo pripravili pregled vseh sodnih postopkov, ki so se zaključili oziroma še potekajo na sodiščih. Kot so nam uvodoma pojasnili v Kolodvorski, je (bilo) takšnih postopkov pet, tožniki pa so Andrej Grah Whatmough in Vesna Zadravec (po dvakrat) ter Uroš Urbanija.

Pravnomočno je bil doslej zaključen samo en postopek, in sicer delovnopravni spor med Vesno Zadravec in RTV Slovenija, štirje postopki pa še vedno trajajo, pri čemer je pri treh že bila izdana nepravnomočna sodba oziroma delna sodba sodišča prve stopnje (Andrej Grah Whatmough in Uroš Urbanija), medtem ko pri drugem delovnopravnem sporu Vesne Zadravec sodba sodišča prve stopnje še ni bila izdana, pojasnjujejo v naši največji medijski hiši.

Marko Vavpotič
Andrej Grah Whatmough zahteva vrnitev na delovno mesto po sklenjeni pogodbi o zaposlitvi.

Vesna Zadravec deloma uspela

"Delovnopravni spor med Vesno Zadravec in RTV Slovenija, ki se je pravnomočno zaključil, se je iz vidika tožnice zaključil deloma uspešno v smislu zahtevane razlike v plači od februarja 2016 do maja 2021, ne pa tudi v delu, v katerem je tožnica zahtevala ugotovitev obstoja delovnega razmerja in izstavitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas za delovno mesto novinar komentator raziskovalec, in v delu, v katerem je tožnica zahtevala plačilo razlike v plači za čas od izteka mandata in za januar 2016. Prav tako tožnica ni bila uspešna v delu, v katerem je zahtevala zakonske zamudne obresti," so nam pojasnili na RTV Slovenija.

Vesna Zadravec, sicer desna roka bivšega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, v drugem sporu zahteva plačilo odpravnine, plačilo odškodnine namesto odpovednega roka, pogodbeno kazen, odškodnino za nepremoženjsko škodo zaradi trpinčenja na delovnem mestu in odškodnino zaradi nezmožnosti koriščenja letnega dopusta.

V prvem delovnopravnem sporu med Andrejem Grahom Whatmoughom in RTV Slovenija je sodišče z delno sodbo nepravnomočno odločilo, da je bil Grah Whatmough kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja razrešen nezakonito oziroma je bil Zvezdan Martić kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja imenovan nezakonito. Iz delne sodbe je bilo po poročanju STA razvidno, da je sodišče tako odločilo zaradi napačnega načina vročanja razlogov za razrešitev in poziva k odgovoru. Sklep je Grahu Whatmoughu skušala vročiti detektivka, a ga na naslovu stalnega prebivališča ni bilo, saj je bil na letnem dopustu. Sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da bi morala detektivka v tem primeru obvestilo o pošiljki pustiti na vratih ali drugem vidnem mestu, saj naslovnik ni imel poštnega nabiralnika, česar pa ni storila. Zoper omenjeno delno sodbo je javni zavod vložil pritožbo. Spomnimo, da Grah Whatmough v tem primeru zahteva tudi vrnitev na delovno mesto po sklenjeni pogodbi o zaposlitvi.

Primož Lavre/M24.si
V delovnopravnem sporu med Urošem Urbanijo in RTV Slovenija je sodišče odločilo, da je bil Urbanija z mesta direktorja TV Slovenija razrešen zakonito.

Uprava javnega zavoda je bila imenovana zakonito

Na drugi strani je sodišče v delovnopravnem sporu med Andrejem Grahom Whatmoughom in RTV Slovenija nepravnomočno odločilo, da je bila celotna uprava javnega zavoda imenovana zakonito. V delovnopravnem sporu med Urošem Urbanijo in RTV Slovenija pa je sodišče odločilo, da je bil Urbanija z mesta direktorja TV Slovenija razrešen zakonito in da je bila tudi izredna odpoved pogodbenega razmerja zakonita. Urbanija sicer v tej tožbi prav tako zahteva vrnitev na delo po sklenjeni pogodbi o zaposlitvi.

In koliko stroškov je imela RTV Slovenija doslej z omenjenimi tožbami? "V prvem sporu je morala RTV Slovenija plačati Vesni Zadravec razliko v plači v višini 34.875 evrov bruto, zamudne obresti v višini 7615 evrov in sodne stroške v višini 2765 evrov," so nam sporočili iz javnega zavoda.