Dopisna seja mestnega sveta

Javnemu zavodu RIS Dvorec Rakičan kupili čas

Rok Šavel
17. 6. 2024, 22.15
Deli članek:

Soboški župan Damjan Anželj je v skladu z napovedmi prejšnji teden sklical dopisno sejo mestnega sveta, na kateri so mestni svetniki obravnavali zgolj eno točko.

Jure Kljajić
Za podelitev soglasja k zadolžitvi javnega zavoda je glasovalo 15 svetnikov, nihče ni bil proti.

Vprašanje, ki so ga obravnavali na seji je, ali Raziskovalno-izobraževalnemu središču (RIS) Dvorec Rakičan dati soglasje za novo, več kot polmilijonsko zadolževanje za predfinanciranje projektov ali pa javnemu zavodu, ki je v likvidnostnih težavah z nakopičenimi dolgovi, prižgati rdečo luč in ga tako rekoč poslati v stečaj. Šlo je torej za glasovanje eksistenčne narave za javni zavod, ki ga vodi Tatjana Buzeti.

Glasovanje se je izteklo v petek, 7. junija, opoldne in izid ni bil presenetljiv. Sugestija mestne uprave, pripravljavca zadnjega poročila o poslovanju javnega zavoda, in ne nazadnje tudi Anželja je bila jasna. »Menimo, da je predvideno zadolževanje v tem trenutku potrebno in nujno, ker omogoča RIS Dvorec Rakičan tako nadaljnje poslovanje kot tudi posredno saniranje poslovanja. Zavedamo se, da finančna sanacija zahteva velik vložek, vendar smo prepričani, da veliko manjši in z veliko manjšimi posledicami, kot bi to zahteval stečaj oziroma likvidacija, katerega postopek ima zaradi redkosti tovrstnih postopkov v praksi veliko neznank,« so v dopisu, ki je bil priložen sklicu seje, navedli v mestni občini. Tudi župan je za naš medij dejal, da je »za manjše zlo, ki bo manj boleče«, a ob predpostavki, da bodo vzpostavljeni strog nadzor in vsi nadzorni mehanizmi, ki so v preteklosti v RIS odpovedali.

Za podelitev soglasja k zadolžitvi javnega zavoda je glasovalo 15 svetnikov, nihče ni bil proti. Vzdržali so se v svetniški skupini SDS (Tamara Gradinski, Nada Kuhar, Bojan Petrijan, Aleš Kornik, Andrej Mešič in Drago Vigali), Miran Forjanič (Lista za našo Soboto), Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja) in tudi nekaj svetnikov iz koalicijskih vrst. To so Mojca Breščak in Staša Horvat iz Svobode ter Goran Milošević iz vrst SD. Odločitev mestnega sveta pomeni, da bo lahko RIS zdaj vsaj začasno zadihal. Seveda pa to ne rešuje vseh nakopičenih težav v javnem zavodu z okoli milijonskim zapadlim dolgom, ki je brez vira financiranja. Za to bo, če bo mestna občina šla po tej poti, in očitno bo, spet uporabljen občinski proračun, iz katerega naj bi toliko primaknili za sanacijo v naslednjem štiriletnem obdobju.

Jure Kljajić
Glasovanje je bilo eksistenčne narave za javni zavod.