Že 37.347 žrtev

Izrael: Cilji ofenzive v Rafi so skoraj izpolnjeni

A.S./STA
17. 6. 2024, 20.53
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 20.54
Deli članek:

Izraelska vojska je sporočila, da bo v nekaj tednih izpolnila cilje svoje ofenzive v mestu Rafa na jugu Gaze. Prejšnji mesec so za cilj navedli uničenje še zadnjih bojnih enot gibanja Hamas, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia
(slika je simbolična)

Izraelska vojska je sporočila, da ima pod "operativnim nadzorom" med 60 in 70 odstotkov ozemlja v mestu Rafa, in da naj bi vojaško operacijo na tem območju zaključili v nekaj tednih. Dodali so, da so uničili že več kot polovico oboroženih enot palestinskega gibanja Hamas, v Rafi pa naj bi med vojaško operacijo, katere opredeljen cilj je bilo uničenje vseh Hamasovih bataljonov, v 40 dneh ubili več kot 500 borcev palestinskega gibanja.

Izraelska ofenziva v Rafi je sicer naletela na ostre kritike mednarodne skupnosti, saj se je v mesto zateklo več kot milijon beguncev iz drugih delov Gaze, od koder so ob neznosnih pogojih za življenje zbežali pred konstantnim izraelskim bombardiranjem. Vsi ti ljudje so iz Rafe pobegnili proti zahodu, na območje, kjer ni niti osnovne infrastrukture in nobenih zalog hrane, vode ali zdravil.

Izraelska vojska je sicer v nedeljo napovedala lokalne taktične prekinitve vojaških aktivnosti "za človekoljubne namene" vzdolž poti na skrajnem jugovzhodu Gaze, ki vodi od mejnega prehoda Kerem Šalom do glavne ceste Salah al-Din. Vendar pa danes kljub napovedi na terenu ni bilo nobenih sprememb - vojaške operacije in bombardiranje v Rafi se nadaljujejo, je po navedbah katarske televizije Al Jazeera sporočil vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini.

V oblegani palestinski enklavi je bilo od 7. oktobra lani, ko se je začela izraelska ofenziva, po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva ubitih najmanj 37.347 ljudi, še več kot 85.000 pa je ranjenih.