Strojegradnje Vučko

S hrupom Ptujčanom uničuje zdravje, odgovorni pa si pilatovsko umivajo roke

Žiga Fabjan
17. 6. 2024, 19.25
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 19.32
Deli članek:

Neprespane noči, pešajoče zdravje, poškodbe na hišah …, to so le nekatere od težav prebivalcev s središča Ptuja, ki trdijo, da so zaradi hrupa, ki prihaja iz podjetja Strojegradnje Vučko, oropani normalnega življenja. Vsi njihovi pozivi in prošnje so pri pristojnih naleteli na gluha ušesa in zaprta vrata.

Preiskovalno.si
Dragica Veronek je najbližja soseda obrata Strojegradnja Vučko.

»Hrupno vsak dan postane že zgodaj zjutraj, nekaj čez 6. uro. Dela potekajo dan in noč, ob koncih tedna in za praznike, zato hrup skoraj nikoli ne potihne,« razlaga Dragica Veronek, ki stanuje v hiši na Čehovi ulici, neposredno nasproti obrata, kjer se od leta 2000 ukvarjajo s kovinostrugarstvom, strojegradnjo in orodjarstvom.

V »jami«, kakor domačini imenujejo prostor, kjer je bila nekdaj gramoznica, je lastnik Strojegradnje Vučko, Aleksander Vučković, v zadnjem desetletju razvil proizvodnjo, ki po mnenju domačinov ne sodi v strnjeno naselje, ampak, glede na obseg, v industrijsko cono. Sprva so se z Aleksandrom Vučkovićem, ki je posel prevzel od svojega očeta, prav tako Aleksandra, poskušali pogovoriti, a so naleteli na gluha ušesa. Celo več – pričakale so jih žaljivke. Vučković, tako sosedje, se za njihove težave z zdravjem in škodo na nepremičninah vse do danes ne zmeni.

Kaj delata inšpektorat za delo in kaj inšpektorat za okolje?

Svoj prav so prebivalci zato večkrat skušali dokazati pristojnim institucijam, a so bili deležni le prelaganja odgovornosti. Iz dokumentacije, ki jo pokaže Jožica Podpečan, stanujoča na Seliškarjevi ulici, je razvidno, da se je med leti 2008 in 2019 obrnila tako na Mestno občino Ptuj, Upravno enoto Ptuj, Inšpektorat za delo, Inšpektorat za okolje in prostor … Nekateri državni organi se zdaj več niti ne imenujejo tako, kot so se ob podajah prijave, vendar sosedom Strojegradnje Vučko – prebivalci najbližjih hiš so zbrali tudi 20 podpisov, s katerimi nasprotujejo obstoječemu stanju – to ni pomagalo. Njihove prijave so si si institucije bodisi podajale med seboj bodisi jih zaradi umanjkanja pravne podlage zavrgle.

Preiskovalno.si
Jožica Podpečan je razočarana nad delom pristojnih institucij

Inšpektorat za okolje in prostor je leta 2017 med inšpekcijskim pregledom sicer ugotovil pomanjkljivosti in podjetju naložil ponovne meritve emisij hrupa v okolje, ki pa so nato pokazale, da so bili vsi izmerjeni parametri za ves čas obratovanja v dovoljenih mejah. Enako so pokazale meritve emisij v zrak. Meritve hrupa je leta 2020 naročila tudi Mestna občina Ptuj, vendar tudi te niso pokazale, da bi emisije presegle mejne vrednosti. Dragica Veronek je prepričana, da je bil Vučkovič o izvedbi meritev vnaprej obveščen ter da je ukazal zaustavitev strojev in s tem prikrojil rezultate meritev ter da si mir kupuje tudi s podkupninami.

Podjetnik zavrača očitke

Iz podjetja Strojegradnje Vučko so se na našo prošnjo za komentar navedb Dragice Veronek odzvali pisno. Aleksander Vučkovič je odločno zavrnil očitke o podkupovanju in jih označil za »grobo obrekovanje tako mene kot zaposlenih na občini in v inšpekcijskih službah brez vsake podlage«. V podjetju so zapisali, da prav tako ne drži podatek, da so bile meritve hrupa izvedene ob zmanjšanem obsegu dela: »Ko meritve naročimo, se izvajalec predhodno ne najavi, ampak pride izvajat meritve nenapovedano. Meritve najprej izvedejo na določeni razdalji od našega obrata, nato ob samem obratu, na koncu pa tudi v samem obratu. Šele ko izvajalec pride v sam obrat, smo seznanjeni z njegovo prisotnostjo.« Pri Strojegradnji Vučko so dodali, da se po navodilih izvajalca meritve izvedejo za vsak posamezni stroj v času delovanja, kot tudi za vse stroje hkrati, »zato ni mogoče, da bi se meritve izvedle v zmanjšanem obsegu oziroma na način, da bi bili nekateri stroji ustavljeni«. V skladu s predpisi morajo v podjetju meritve hrupa izvajati vsake tri leta. »V vseh letih našega delovanja izvajalci meritev še nikoli niso ugotovili, da bi hrup naših strojev presegal dovoljene meje hrupa.« V Strojegradnji Vučko so navedli tudi, da imajo vsa potrebna dovoljenja tudi za delo v nočnem času in da je hrup, ki nastaja ob delu, pod mejo dovoljenega za delo ponoči.

Občina brezbrižna do krajanov

Do ugotovitve, da je hrup znotraj dovoljenih mejnih vrednosti, so prišli tudi na Mestni občini Ptuj, ki je devetdnevne meritve pri pooblaščeni družbi EPI Spektrum junija 2021 naročila na poziv sosedov Strojegradnje Vučko. »Iz sklepne ocene poročila je razvidno, da mejni vrednosti za celotno obremenitev za III. stopnjo varstva pred hrupom (ki obsega območje stanovanj, op. a.) nista bili preseženi v nobenem dnevu meritev,« so nam odgovorili z Mestne občine Ptuj. Na naše vprašanje, če so stopili v stik s predstavniki Strojegradnje Vučko in opravili pogovore o morebitni selitvi dejavnosti podjetja, kar je zahteva domačinov, pa so odgovorili, da ne. Pilatovsko so si oprali roke, češ, da je »MO Ptuj naredil, kar je lahko«. Vendarle pa bi vsaj lahko sprožili pogovore; Aleksander Vučković je namreč zanikal, da proizvodnje ne želi preseliti na drugo lokacijo. »V primeru, da bi nam Mestna občina Ptuj zagotovila primerno nadomestno lokacijo, bi se z veseljem in v najkrajšem možnem času preselili.«

Preiskovalno.si
»Jama«, v kateri je delavnica Strojegradnje Vučko

A za zdaj vlada status-quo, medtem pa posledice hrupa in vibracij, ki jih proizvajajo stroji, stanovalci Čehove, Lazarjeve in Seliškarjeve ulice občutijo na svojem zdravju. »Celo telo mi dreveni, imam povišan srčni utrip, čutim globok pritisk v prsnem košu in neznosne bolečine v glavi,« tarna Davorin Veronek, Dragičin sin, ki mu je zaradi nespečnosti zdravnik predpisal pomirjevala. Zdravila jemlje tudi Jožica Podpečan, in sicer za zniževanje krvnega pritiska in antidepresive.

NIJZ: Hrup je škodljiv za zdravje!

Da hrup pri preveliki izpostavljenosti pri ljudeh negativno vpliva na zdravje, opozarjajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Kot navajajo, lahko hrup povzroča poškodbe sluha, motnje spanja, povišan krvni tlak, vznemirjenost, poslabšanje psihičnega stanja in povečano tveganje za pojav srčno žilnih bolezni. Za temi simptomi bolehajo tudi naši sogovorniki.

Na udaru pa ni le zdravje. Jožica Podpečan je bila zaradi vibracij delovnih strojev, ki se po tleh prenašajo na njeno hišo, primorana že dvakrat sanirati fasado in ploščice. »Dokler se obrat ne bo preselil, bo na mojem domu nastajala škoda, ki jo plačujem iz lastnega žepa,« pravi Jožica, ki se sprašuje, kje se je v tej družbi izgubilo poštenje.

Preiskovalno.si
Prostori Strojegradnje Vučko

V Strojegradnji Vučko kakršenkoli negativni vpliv hrupa in vibracij, ki so posledica obratovanja delavnice, tako na zdravje kot na objekte, sicer zavračajo. »Ne naši delavci ne jaz osebno, ki smo hrupu najbolj izpostavljeni, nimamo nobenih težav z zdravjem,« trdi Aleksander Vučković, ki je prepričan, da so predpisane omejitve hrupa postavljene tako, da je poskrbljeno za zdravje delavcev in okoliških stanovalcev. Krivdo Vučković prelaga na bližnjo železniško progo, ki da je vir hrupa in vibracij, nad katerimi tarnajo domačini.

»Vsak dan je enak drugemu, tako ne gre več naprej,« pa je ogorčen Davorin, ki ga skrbi tudi za dobrobit mladoletnega sina. Pri družini Veronek so zato že razmišljali, da bi se preselili, toda nočejo zapustiti doma, v katerem živijo že 40 let. »Doma naj bi se človek počutil varno in občutil mir,« se glasi ta trenutek njihova edina želja. Ali jo bodo uslišali tako v Strojegradnji Vučko kot na Mestni občini Ptuj, bomo na našem portalu skrbno spremljali.

Vprašljiva samopromocija

Med brskanjem po spletni strani Strojegradnje Vučko smo opazili, da se podjetje promovira tudi z mnenji strank. Na vprašanje »Kaj o nas pravijo naše stranke?«, so odgovorile tri osebe, za katere lahko z veliko gotovostjo trdimo, da ne obstajajo. Analiza fotografij namreč razkrije, da sta dve pridobljeni s spletnih strani, ki ponujajo vzorčne fotografije. Na fotografiji, ki je prikazana ob imenu Jane Dovč, pa je v resnici ameriška pisateljica Jeannie Vanasco – v tem primeru bi lahko govorili tudi o kraji identitete.

Zajem zaslona
Strojegradnja Vučko se na spletni strani oglašuje z mnenji oseb, ki ne obstajajo